Vrahy expolicisty Michala Tofla poslal soud na 19 let za mříže

Brno - Krajský soud dnes vynesl verdikt v kauze vrahů expolicisty Michala Tofla. Tomáš Trkan i Radek Sobotka jsou viní, že na základě objednávky od podnikatele Petra Bezděkovského zavraždili policistu z jihomoravské hospodářské kriminálky. Oba dnes odešli od soudu s devatenáctiletým trestem.

Soud poslal Radka Sobotku za mříže nejen za vraždu, ale i za nedovolené ozbrojování. Podle něj to byl právě on, kdo Toflovo auto před třemi lety rozstřílel. Tomáš Trkan mu podle rozhodnutí soudu dělal řidiče a k činu jej nabádal. Radek Sobotka si trest odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou.

„Myslím si, že soudkyně rozhodla naprosto správně. Ačkoliv nechci, aby to působilo nevděčně, tak se domnívám, že pro tyto lidi žádný trest vězení není dostatečný. V kriminále už žili spoustu let, takže se jen vrací domů,“ řekla bezprostředně po rozsudku manželka zavražděného Eva Toflová.

Soudkyně Jaroslava Bartošová dnes uznala, že ačkoliv mohl mít bývalý policista Michal Tofl kontakty na podsvětí, stále to byl člověk, kterého brutálně zavraždili.

Zavražděný expolicista Michal Tofl
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Státní zástupkyně byla s verdiktem na horní hranici trestu spokojená. Naopak právníci obou obžalovaných navrhovali úplné zproštění viny. S dnešním trestem proto spokojení nejsou. „Odvolání jsme podali,“ potvrdil advokát Roman Štefl zastupující Tomáše Trkana. Podobně bude postupovat i právnička Radka Sobotky. Případem se tak bude muset zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Soud se případem vraždy Michala Tofla začal zabývat už v červnu. Obvinil z ní dva muže – Tomáše Trkana a Radka Sobotku. Ti se před lety seznámili ve vězení v Kuřimi, kde si odpykávali tresty za drobnou kriminalitu. Vraždu Tofla si u nich údajně objednal podnikatel Petr Bezděkovský, který měl s Toflem finanční spory. Už loni v červnu se ale Bezděkovský ve vazbě oběsil. Oběma obžalovaným hrozily dvacetileté tresty, vinu však popírali.

Tomáš Trkan (vlevo) a Radek Sobotka
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Obžalovaní se ve výpovědích rozcházeli

Podle Sobotky měl tehdy Trkan v garáži samopal. „Chtěli jsme si jít zastřílet. Byli jsme někde za Kuřimí, dohromady jsme vypálili asi deset střel do meze,“ tvrdil před časem Sobotka. O zavraždění Tofla se dozvěděl až ze zpráv a kontaktoval Trkana. „Řekl mi, ať se zklidním, ať do toho nevrtám. Měl jsem strach z lidí kolem něj,“ dříve uvedl Sobotka. Podle svých slov si myslel, že všechno bylo celou dobu nachystané a že Trkan dlužil Bezděkovskému peníze.

Trkan ale události u soudu popsal jinak. Bezděkovský podle něj sháněl někoho, kdo by byl schopen rozstřílet auto. „Poptal jsem se a Sobotka měl zájem, tak jsme se setkali a domluvili. U něj doma jsme uložili samopal,“ tvrdil před časem Trkan. Podle Trkana také Bezděkovský důrazně trval na tom, aby střelci neničili prázdné auto, ale aby byl Tofl u toho. Popřel ale, že by u incidentu byl. O vraždě se dozvěděl až od Sobotky. „Přijel si pro peníze s tím, že je to vyřízené. Jel jsem proto za Bezděkovským a ten šílel. Vraždu prý neplánoval, útok měl být spíše výstrahou,“ prohlásil u soudu Trkan.

Tomáš Trkan (vlevo) a Radek Sobotka
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Soud vyslechl i detektivy napojené na Tofla

V září krajský soud vyslechl ještě dva detektivy z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), kteří se po vraždě pohybovali po místě činu, i když neměli službu. Sbírali prý důkazy, protože je zavolali kolegové. „O události jsem se dozvěděl telefonem. Ptali se mě, kdo řídí stříbrné Audi, řekl jsem, že Michal Tofl. Když jsem dojel na místo, už tam byl krajský výjezd, ředitel, náměstek a pořádková jednotka. Poznali jsme Tofla a chtěli jsme zjistit víc,“ uvedl jeden z detektivů.

Druhý vypověděl, že od Toflovy manželky věděl, že ve vraždě může mít prsty Trkan. Manžele Toflovy totiž detektiv znal – byli přáteli, půjčovali si auta a jezdili na dovolené. Na neobvykle blízké vztahy upozornil i Trkanův obhájce Roman Šteffel.

Zavraždění Michala Tofla odstartovalo rozsáhlé vyšetřování – právě při něm kriminalisté odhalili i tzv. Toflův gang, jehož členové jsou podezřelí z dlouhodobého vydírání brněnských podnikatelů. Celkem 13 obžalovaných ale vinu popírá. Podle žalobce si policisté nejprve vymysleli nepodložená obvinění a od podnikatelů chtěli peníze, aby zastavili stíhání. Kauza souvisí s třicítkou případů vydírání. Toflův gang takto působil v letech 1998 až 2010.

Kauza Toflovy vraždy v datech

14. června 2010 – Bývalý policista Michal Tofl z jihomoravské hospodářské kriminálky se v autě vracel domů. Na jeho vůz někdo začal z bezprostřední blízkosti střílet samopalem. Tofl byl s prostřelenou hlavou na místě mrtvý. Auto pak ještě narazilo do sloupu. Policie ihned zahájila pátrání.

4. května 2012 – Po dvou letech vyšetřování Toflovy vraždy policie obvinila celkem tři podezřelé, které začala sledovat dva měsíce po vraždě: brněnského podnikatele Petra Bezděkovského, jeho řidiče a vyhazovače Tomáše Trkana a Radka Sobotku, který byl tehdy ve vězení. Všichni tři čelili obviněním i z dalších zločinů.

27. června 2012 – Zadržený podnikatel Bezděkovský se v olomoucké vazební věznici v noci oběsil. Právě on byl podezřelý z objednání vraždy. Vrahům Trkanovi a Sobotkovi měl obstarat zbraně.

21. září 2012Reportéři ČT zjistili, proč chtěl Bezděkovský Tofla zabít. Měli spolu údajně spory o milionové výnosy z více než půlmiliardového podvodu společnosti Edbusy, který proběhl mezi lety 2007 a 2009. Původně se Bezděkovský a Tofl přátelili a vydělávali společně peníze díky aktivitám, které byly podle kriminalistů za hranicí zákona.

17. dubna 2013 – Policie ukončila vyšetřování Toflovy vraždy. Navrhla podání obžaloby na Tomáše Trkana a Radka Sobotku.

4. června 2013 – U Krajského soudu v Brně začal proces s obžalovaným Trkanem a Sobotkou, které si měl na vraždu Bezděkovský najmout. Vinu svalovali jeden na druhého, soud spekuloval o dvacetiletém trestu.

13. září 2013 – Krajský soud vyslechl poslední svědky, detektivy ÚOOZ. Oba se pohybovali na místě vraždy mimo službu. Jeden z nich se s Michalem Toflem přátelil.