Jízdenka na tramvaj půjde v Brně od listopadu koupit pomocí SMS

Brno - Cesta brněnskou hromadnou dopravou bez papírové jízdenky? Od listopadu ano. Dopravní podnik ve třetím výběrovém řízení konečně vybrat firmu, která jízdenky formou SMS cestujícím nabídne. K dispozici bude zatím jízdenka na 75 minut za 29 korun nebo celodenní varianta za 99 korun.

Spuštění prodeje SMS jízdenek se v Brně zpozdilo zhruba o rok a půl. První i druhé výběrové řízení musel totiž dopravní podnik zrušit. Vítězná firma nabídla nyní nejlepší finanční podmínky. Z prodané jízdenky dostane podíl 14,7 procenta, zatímco v jiných českých městech se provize pohybuje mezi 15 a 25 procenty.

Firma, která v Brně zvítězila, poskytuje podobné služby také v Liberci, dříve i v Českých Budějovicích, kde však SMS jízdenky zrušili. Smlouvu podepsal dopravní podnik na dva roky a očekává, že měsíčně takto prodá 80 tisíc jízdenek. „Mrzí nás průtahy se spuštěním, nicméně výsledek výběrového řízení je pro nás velmi pozitivní. Ukázalo se, že je možné jít cestou, která nebude pro dopravní podnik nevýhodná. Provize z prodané jízdenky bude jedna z nejnižších v Česku,“ uvedl generální ředitel podniku Miloš Havránek.

Ze začátku bude v nabídce jízdenka na 75 minut za 29 korun, přičemž papírová platí hodinu a je o čtyři koruny levnější. Celodenní jízdenka bude stát 99 korun. „Uvidíme, jaké budou první zkušenosti, jestli nebude například větší poptávka po půlhodinových jízdenkách. Je možné portfolio postupně rozšířit,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová. SMS jízdenky už fungují v desítce českých měst a jsou alternativou pro cestující, kteří si nemají kde zakoupit papírovou jízdenku.