Stovky lahví sektu klesly na dno přehrady. Ochrání je svatý Urban

Vranov nad Dyjí – Potápěči dnes ráno uložili klece s lahvemi sektu od lechovických vinařů na dno vranovské přehrady. Sekt tam totiž má ideální podmínky pro zrání. Aby byl příští rok co nejlepší, umístili potápěči pod vodu i opravenou sochu svatého Urbana, patrona vinařů.

Sekt v lahvích zraje jeden rok v hloubce 40 metrů na dně přehrady, kde je tlak pěti atmosfér. Samotná voda ale na zrání vliv nemá. „Důležitá je nízká teplota. Při ní dochází k ideálnímu rozkladu kvasinek a uvolňování chuťových látek,“ vysvětlil Roman Staněk z Vinných sklepů Lechovice. Právě stabilní teplota, tlak a složení odrůd dá sektu specifickou chuť. „Ve sklepě bývá teplota kolem 10 až 12 stupňů, ale u dna se pohybuje okolo 4 stupňů. Sekt tak má pod vodou lepší podmínky k zrání,“ řekl vinař.

Dřív sekt pod vodou pouze zrál, dnes už tam vinaři sekt nechají i kvasit. Nemůžou už proto používat klasický korek. „Zkoušeli jsme železné korunkové uzávěry, ty ale zrezivěly. Používáme teď proto uzávěry nerezové,“ upřesnil Staněk. Ty šumivý nápoj spolehlivě ochrání.

No comment: ukládání sektu pod vodu (zdroj: ČT24)

Uložit sekt na dno přehrady napadlo pana Kalaše z Vinných sklepů Lechovice, když viděl, jak v potopené lodi v moři našli potápěči neporušené lahve vína. Na ukládání vína na dno teď už mají i patent. Lahve nikdo nikdy ze dna neukradl. „Chrání je čtyřicetimetrová hloubka a taky minimální viditelnost. Přesné místo, kde jsou klece, zná jen hrstka potápěčů. Klece sice pod hladinu spustí jeřáb, potápěči je pak ale ještě usadí na bezpečné místo,“ prozradil Staněk.

Tam je navíc ochrání i svatý patron. Od loňska už je pod vodou socha Madony, dnes k ní přibyla ještě socha svatého Urbana, který je patronem vína a vinařů. Obě sochy totiž museli restaurátoři postupně opravit. „Před čtyřmi lety je poškodily ledy při jarním tání. Sochy sice byly v desetimetrové hloubce, během zimy ale hladina přehrady klesla,“ řekl Staněk. Obě už jsou ale opravené a společně budou strážit lahve. „Sochy jsou tentokrát ve větší hloubce – v osmnácti metrech kousek od klecí. Prohlédnout si je tak budou moct i sportovní potápěči,“ dodal vinař.

Lahve se sektem se letos pod vodu potopily už potřinácté. Poprvé jich potápěči v roce 2000 uložili přesně 900 – na znamení kulatého výročí založení Vranova nad Dyjí. Každý rok se jedna láhev přidá, letos jich tak pod hladinu kleslo přesně 913. Zrát tam budou až to léta. V srpnu je potápěči opět vyloví. Sekt se pak vydraží na tradičním galavečeru. Výtěžek vinaři každý rok věnují charitě – na konto Centra Paraple. Stejně tomu bude i v roce 2014.