Sochař Oliva má doma více než tunu liturgických předmětů. Arcidiecéze je nechce

Velehrad/Trnava - Nové kněžiště, arcibiskupská berle, obětní stůl nebo symbol věčného světla - to jsou některé sakrální předměty z dílny velehradského sochaře Otmara Olivy. Ten je vyrobil na zakázku bývalého trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Nové vedení slovenské arcidiecéze se však od smluv distancovalo.

Před třemi lety přišel tehdejší slovenský arcibiskup Róbert Bezák s lukrativní zakázkou. Velehradský umělec Otmar Oliva měl coby garant vytvořit sakrální objekty pro trnavskou katedrálu. V létě loňského roku ale bývalý papež Benedikt XVI. trnavského arcibiskupa za nejasných okolností odvolal. Současný arcibiskup Ján Orosch převzal funkci na konci srpna, vedení arcidiecéze se ale k uměleckému projektu už nehlásí. Sochaři tak reálně hrozí, že přijde o sedm set tisíc korun za svoji tříletou práci.

Vedení slovenské arcidiecéze argumentuje chybami ve smlouvě. Podle nich část projektu nezískala souhlas památkářů, dalším problémem pak bylo účetnictví. „Vznikly nějaké problémy okolo DPH,“ připustil Bezák. Bývalý arcibiskup dnes proto Otmara Olivu navštívil.

Hovoří bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák (zdroj: ČT24)

Slovenská arcidicéze na umělce nyní tlačí, aby předčasně svoji práci ukončil. Ten však odmítá. „Kdybych couvl, tak by mi připadalo, že jsem jaksi prohrál. Ve věci proto pokračuji a pokračovat budu,“ nekompromisně prohlásil sochař Oliva. V polovině listopadu chce své liturgické předměty v západoslovenské katedrále odevzdat.

Trnavští duchovní proto přišli s další nabídkou. Sochař má svá moderní díla vystavit v jiném svatostánku, než ve 380 let staré barokní katedrále. I tentokrát ale dostali zápornou odpověď. S výzdobou trnavského chrámu souhlasil totiž i papežský ceremoniář.