Prezident Miloš Zeman stráví na jižní Moravě tři dny

Brno – Prezident Miloš Zeman ve středu v doprovodu svojí dcery Kateřiny přijede na jižní Moravu. Během tří dnů prezidenta čeká návštěva Jihomoravského inovačního centra, debata se studenty Vysokého učení technického nebo ocenění dobrovolných hasičů a záchranářů. V každém ze sedmi měst, která navštíví, si vyhradil čas i na setkání s občany.

První kroky prezidenta povedou do Brna, kde ho spolu s dcerou Kateřinou přivítá hejtman Michal Hašek (ČSSD) a krajští zastupitelé. Pak se prezident přesune na návštěvu Jihomoravského inovačního centra a Podnikatelské fakulty Vysokého učení technického, kde s ním budou studenti debatovat.

Zítra krátce po 16. hodině se prezident sejde s občany na náměstí Svobody. Jeho oficiální program končí setkáním s laureáty Ceny Jihomoravského kraje. Na závěr dne prezident povečeří se členy vedení Krajské hospodářské komory, podnikateli Jihomoravského kraje a zástupci odborů.

Jeho dcera Kateřina Zemanová má v Brně vlastní program. Ve Fakultní nemocnici v brněnských Bohunicích navštíví psychiatrii. Věnovat se bude také centru Anabell, které se specializuje na poruchy příjmu potravy.

Kateřina Zemanová
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Ve čtvrtek a v pátek se prezident rozjede do dalších měst na jižní Moravě. Ve čtvrtek ho přivítají v Kuřimi, ve Znojmě, v Břeclavi a Hodoníně. V pátek pak zamíří do Kyjova a Vyškova, kde záchranářům předá 17 nových sanitních vozů a udělí ocenění padesáti dobrovolným hasičům, záchranářům a pracovníkům Červeného kříže. Na všech místech si prezident vyčlenil čas na setkání s občany.

Veřejná setkání s prezidentem

středa 25. září

  • 16:15 Brno, náměstí Svobody

čtvrtek 26. září

  • 12:15 Znojmo, Jízdárna Louckého kláštera
  • 16:20 Břeclav, náměstí T. G. Masaryka
  • 18:00 Hodonín, Masarykovo náměstí

pátek 27. září

  • 10:30 Vyškov, Masarykovo náměstí 
  • 12:45 Kyjov, Masarykovo náměstí
Miloš Zeman s manželkou Ivanou při návštěvě gymnázia
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Při prezidentské návštěvě v Pardubicích čelil Miloš Zeman kritice za to, že kvůli jeho cestě vyrostlo na náměstí pódium za několik desítek tisíc korun. Studenti tamního gymnázia mu při debatě vytýkali, že k setkání s občany mohlo dojít v divadle a bez nutnosti dalších výdajů. Prezident argumentoval, že Hrad o speciální pódium nežádal, ze své vůle jej vystavěl kraj a pardubický magistrát.

I kvůli této debatě využije Miloš Zeman při jihomoravské cestě pódia, která ve městech už stojí. „Celkové náklady krajského úřadu na prezidentskou návštěvu bude možné vyčíslit až po skončení akce,“ uvedla mluvčí jihomoravského úřadu Denisa Kapitančiková. Sama ale naznačila, že půjde o desetitisíce. Až padesát tisíc korun vynaloží na prezidentskou návštěvu ve Znojmě. Hlavní položkou bude zapůjčení zvukové techniky.

Začátkem září zavítal Miloš Zeman také na východní Moravu. Kromě příznivců jej vítali i demonstranti, například z hnutí Repelent 21. Sousoší Baťů se rozrostlo o figurínu hlavy státu s nápisem: „Poznáš, kterému z nich nevadí podpora komunistů?“.