Strany opravují chyby v kandidátkách. Měnila se jména i pořadí

Jižní Morava/Zlínský kraj - Politické strany a hnutí opravují chyby v odevzdaných kandidátních listinách. Jen na jihu Moravy dorazilo šest zástupců doplnit další jména kandidátů nebo změnit jejich pořadí. Mezi nejčastější chyby patří nesprávný věk kandidátů. Ten má být totiž platný ke dni podání kandidátky, a nikoliv ke dni konání voleb. Až do konce týdne mají strany a hnutí šanci nesprávné údaje opravit.

„Dostavilo se šest kandidujících politických subjektů, kteří buď doplňovali kandidáty, nebo i měnili jejich pořadí,“ prozradila koordinátorka voleb z Krajského úřadu v Brně Eva Sychrová. Pracovníci úřadu proto museli do práce i v sobotu. Přestože předčasné volby znamenají pro politické strany zkrácené lhůty na přípravu, při odevzdávání kandidátek nechybovaly více než jindy. „Některé strany, které kandidují ve všech volbách, už ví, na co si mají dávat pozor, takže chyb bylo o něco méně,“ ohodnotila chybovost na kandidátních listinách Sychrová.

V Jihomoravském kraji kandiduje stejný počet politických stran a hnutí jako v předchozích volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. I letos se o voličskou přízeň uchází devatenáct subjektů. Počet kandidátů se po doplnění vyšplhal na 574.

Co musí obsahovat kandidátní listina?

Na kandidátní listině musí být název politické strany nebo hnutí a název volebního kraje. U každého kandidáta je nutné uvést jeho věk ke dni podání kandidátní listiny. „Musím říct, že některým stranám dělá toto problémy, protože uvedou věk až ke dni voleb, a to je nesprávný údaj,“ doplnila Sychrová. Jméno každého kandidáta musí být dále doplněno o povolání a obec, kde je přihlášený k trvalému pobytu. Listina musí rovněž obsahovat podpis zmocněnce, jeho celou adresu a nesmí chybět ani podpisy statutárních zástupců příslušné strany nebo hnutí.

Český statistický úřad dnes poskytne úředníkům seznam kandidátů s totožným jménem, pracovníci kraje ověří, zda jeden člověk nekandiduje vícekrát. Koordinátoři voleb také zjišťují, jestli se nejedná o fiktivní osobu. Ačkoliv se úředníci snažili odhalit chyby už při samotném odevzdání kandidátek, některé nedostatky objevili až později. „Písemně nyní vyzveme zmocněnce k odstranění závad. Ti mají možnost do konce tohoto týdne nedostatky odstranit,“ popsala další krok k předčasným volbám Sychrová.

Ve Zlínském kraji, kde letos podalo kandidátní listinu osmnáct stran a hnutí, se rovněž nejčastěji chybovalo ve věku kandidáta. Do sobotní 16. hodiny, kdy končila lhůta pro změny v kandidátní listině, tři politické strany změnily pořadí svých kandidátů a šest politických subjektů doplnilo na seznam nová jména kandidujících.

Velké strany už zveřejnily své kandidáty

Jména kandidátů pro Jihomoravský i Zlínský kraj zveřejnily politické strany na svých webových stránkách. Za sociální demokraty kandidují na jihu Moravy převážně starostové a místostarostové obcí a měst, ale také operní pěvkyně nebo výtvarnice. I občanští demokraté posílají do voleb zejména regionální politiky. Stejně tak TOP 09. S velkým podílem starostů a místostarostů jdou do voleb rovněž Lidovci. Na komunistické kandidátce se zase objevují i zástupci civilních zaměstnání jako řidiči, strojvedoucí nebo dělníci. Zemanovce reprezentuje například velké množství pedagogů. Hnutí Ano sází na podnikatele a živnostníky.