Nadšenci budují síť dobíjecích stanic pro elektromobily. Proud je většinou zdarma

Jižní Morava - Stále více nadšenců vidí budoucnost dopravy v elektromobilech. Právě tito fanoušci úsporného nabíjení aut vytvořili speciální mapu dobíjecích stanic, kde dobrovolníci, zpravidla zadarmo, nabízejí dobití elektromobilu. Na plotě u domu, v garáži, nebo na parkovišti malé firmy se mohou lidé jezdící na elektřinu připojit do zásuvky.

„Elektromobil, se kterým jezdíme, ujede až 150 kilometrů na jedno nabití. Když jedeme co nejúsporněji, tak ujedeme i 170 kilometrů,“ vypočítala dojezdovou vzdálenost Kristýna Schwarzová z jaderné elektrárny Dukovany. Různé energetické společnosti budují své dobíjecí stanice především ve velkých městech, mimo ně se fanoušci elektrovozů musí spoléhat na své příznivce, kteří jim energii poskytnou většinou zdarma.

Speciální mapa ukazuje přehlednou síť nabíjecích míst, vždy s telefonním kontaktem. Je totiž dobré si nabíjení předem domluvit. „Fandím elektromobilům a chtěl jsem je podpořit v jejich rozvoji a rozšiřování,“ popsal své důvody pro zřízení vlastní nabíjecí stanice Pavel Hořice. Od roku 2011 mu na plotě u domu visí speciální dobíjecí schránka, kterou po předchozí telefonické domluvě může využít prakticky kdokoliv. Pan Hořice je tak jedním z asi dvou set nadšenců, kteří po celé republice dali k dispozici svou elektrickou přípojku.

Hovoří příznivec elektromobilů Pavel Hořice (zdroj: ČT24)

„Dobíjení poskytují nadšenci, kteří sami mají elektromobil, nebo tomu fandí. Ti lidé jsou ochotní pomoci ostatním, kteří se vydali třeba na delší cestu a musí si naplánovat i dobíjení v průběhu cesty. Auto je možné nabíjet z normální zásuvky a trvá to šest až osm hodin. Existuje i rychlodobíjecí stanice, kde se auto dobije za půl hodiny,“ prozradila Schwarzová.

Ačkoliv většina dobíjecích stanic nabízí proud pro elektromobily zdarma, někteří za využití požadují spíše symbolické odměny - například odklizení sněhu z příjezdové cesty nebo nanošení vody na zahradě.

Mapa nabíjecích stanic pro elektromobily
Zdroj: ČT24/www.elektromobily.org

Nedaleko jihomoravského Rajhradu žije průkopník elektromobilismu u nás Jaromír Marušinec, který zároveň stojí i za myšlenkou dobrovolných dobíjecích stanic. „Potřeboval jsem jezdit dál, než sto kilometrů, tak jsem hledal místa, která vznikla tak, že jsem někde zastavil a zeptal jsem se. Když pak souhlasili, tak jsem je dal do mapy nabíjecích míst. Většinou jsou to hotely, kempy, ale i fyzické osoby doma,“ vzpomíná na vznik prvních stanic Marušinec.

Sám duchovní otec celého projektu doma také nabízí dobití, a to dokonce téměř nejrychlejší nabíječkou. Pomocí karimo dobíjení je auto nabité za patnáct minut. Sám Marušinec nepochybuje o budoucnosti elektromobilismu u nás, ceny aut na elektřinu se podle něj rychle blíží těm se spalovacím motorem a rychlonabíječky výrazně zkrátí dobu dobíjení.