Úřad práce usnadní návrat po mateřské. Láká na nová pracovní místa

Jižní Morava - Mladí rodiče se už nemusí obávat konce mateřské dovolené. Najít si novou práci, nebo rozjet vlastní podnikání jim nově pomáhá projekt úřadu práce Sladění práce a rodiny. Při rekvalifikačních kurzech jim zajistí hlídání dětí, uhradí počáteční poplatky při zakládání živnosti a vzniknou i nová pracovní místa, která lákají na zkrácenou pracovní dobu či práci z domu.

„Je to přizpůsobeno ženě s dítětem, kdy jsou výukové dny zkrácené a je tu i hlídání dětí, což velmi uvítám. Pokud by tu taková možnost nebyla, ani bych se nemohla podobného projektu zúčastnit,“ vysvětlila základní výhody rekvalifikačních kurzů Šárka Nejezchlebová, kterou za pár měsíců čeká návrat po mateřské dovolené do práce. Bohužel si ale není jistá, jestli ji původní zaměstnavatel přijme, proto využila nové nabídky z úřadu práce. 

„Za dobu, co jste na rodičovské dovolené, ztratíte některé pracovní dovednosti a sociální kontakty,“ připustila ředitelka jihomoravského úřadu práce Marie Cacková. Zaměstnavatelé se proto bojí dát čerstvým rodičům práci, aby se potomkům nevěnovali více než svému zaměstnání. „Člověk potřebuje pružnou pracovní dobu. Spousta věcí se ale dá udělat pomocí práce z domu. Home office je ve světě normální, ale u nás se stále příliš nepodporuje,“ skepticky dodala Nejezchlebová.

Šárka Nejezchlebová popisuje budoucí návrat do práce (zdroj: ČT24)

Nový projekt za patnáct milionů korun pomůže následující dva roky najít práci až pěti stovkám lidí, kteří se vrací z mateřské dovolené na trh práce. Vznikne také řada nových pracovních míst, která budou novopečeným maminkám lépe vyhovovat. Flexibilní pracovní doba nebo částečný úvazek, to jsou budoucí pracovní podmínky, které by si matky či otcové vracející se z mateřské přáli. Část zaměstnavatelů, kteří taková pracovní místa vytvoří, získají na dobu jednoho roku či půlroku dotace od úřadu práce až do výše dvaceti tisíc korun za jednoho takového zaměstnance. Rodič ale musí získat smlouvu na dobu neurčitou.

Tím ale pomoc rodičům nekončí. Úřad práce nabízí kromě rekvalifikačních kurzů s hlídáním dětí také poradenství i základní informace o podnikání. Pokud se někdo rozhodne pracovat sám na sebe, úřad mu zaplatí vstupní živnostenské poplatky. Jestliže se dotyčný stane zaměstnancem, úřad mu zase uhradí vstupní lékařské prohlídky.

Jednou z firem, která ženy s malými dětmi zaměstnává je kunštátská společnost zabývající se výrobou brusných kotoučů. „Máme několik žen, které jsou v současné době na mateřské. Každý rok například děláme dětský den, kdy sem děti pozveme, aby měly představu, co jejich maminky dělají,“ vysvětlil svůj přístup k pracujícím matkám ředitel firmy Stanislav Holemý.

  • Firma zaměstnává i mladé ženy po mateřské dovolené zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5056/505577.jpg
  • Firma každý rok pořádá například dětský den zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5056/505576.jpg
  • Zaměstnankyně továrny na brusné kotouče zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5056/505574.jpg
  • Ženy pracují i v průmyslové výrobě zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5056/505575.jpg