Studentky pošlou královské rodině dar ke křtinám prince George

Vsetín – Dva bohatě zdobené perníky ve tvaru medailonu pošlou vsetínské studentky princi Williamovi a jeho ženě Kate jako dar ke křtinám jejich syna George. Studentky ze Střední odborné školy Josefa Sousedíka na perník nakreslily závěs s dětskou kolébkou nebo královskou korunu. Na jednom z nich nechybí ani jméno prince. Sladký dar poslaly studentky britskému královskému páru už k jejich sňatku. Novomanželé jim tehdy za svatební dar poděkovali v dopise.

Stovky drobných linek, které vytváří jemné krajkové motivy – příprava perníkového daru ke křtinám prince George vsetínským studentkám zabrala měsíc. „Vše je děláno ručně, lidé tomu nevěří, myslí si, že je to nějak natištěno. Při zdobení však pracujeme s klasickými kornouty, které si točíme z celofánu. Je to otázka velké zručnosti,“ řekla autorka nápadu a učitelka Jaroslava Londová, pod jejímž vedením studentky perník vyráběly.

Učitelka Jaroslava Londová o daru ke křtinám prince George (zdroj: ČT24)

Nad motivem začala Jaroslava Londová přemýšlet hned po narození prince George. Několikrát měnila motivy, perníky pekla z osmi kilogramů těsta. „Některé se nepodařily nebo jsme měnily tvar, vyráběly jsme pořád další, konečný výrobek se dělal dvakrát,“ uvedla Londová. Recept na polevu, která zvládne vytvořit jemné linky jako krajku, je podle ní tajný.

Perníky jsou sice jedlé, že by je královská rodina zkonzumovala, ale autorky nepředpokládají. Umělecké dílo chtějí rodině poslat do konce týdne.

Pro Jaroslavu Londovou a její studentky jde už o druhý dar pro oblíbený britský pár. Zdobené perníkové srdce jim poslali už před dvěma lety jako svatební dar. „Zkontaktovali jsme se s královskou rodinu přes britskou ambasádu, postupovali jsme podle jejich rad. Poté přišel od královské rodiny děkovný dopis,“ uzavřela Londová.

Srdce v dárkovém balení
Zdroj: ČT24
Vydáno pod