Burčákomaty získaly evropský patent, objevit by se mohly třeba na Slovensku

Lednice – Speciální automaty na burčák, jinak moravský vynález, získaly evropský certifikát průmyslového vzoru. Nápad spočívá v chlazení nápoje, které zpomalí proces kvašení a burčák tak v automatu vydrží čerstvý i týden. Evropský certifikát nyní technologii poskytuje ochranu podobnou patentu.

Za nápadem vytvořit burčákomat stálo moravské vinařství, které má vinotéky i na severu Čech. Tedy stovky kilometrů daleko od jižní Moravy, domoviny oblíbeného kvašeného nápoje. „Chtěli jsme i tam našim zákazníkům nabídnout kvalitní burčák z Moravy. Proto jsme vyrobili první dva zkušební kusy burčákomatu, které se osvědčily,“ popsal vznik nápadu předseda představenstva Vinařství Chateau Lednice Roman Žďárský. 

„Burčákomat je vlastně dvojitá nerezová nádoba s chladicím zařízením. Díky chlazení burčákomat zpomaluje proces kvašení a mošt nám vydrží v dobrém stavu třeba i týden,“ dodal Žďárský. Technologie teď získala evropský certifikát průmyslového vzoru, který chrání nová technická řešení pro předměty menšího ekonomického významu, a poskytuje jim tak rychlejší a levnější ochranu než je klasický patent. 

Hovoří Roman Žďárský z Vinařství Chateau Lednice (zdroj: ČT24)

Díky možnosti uchovat nápoj čerstvý uvažuje firma i o expanzi burčákomatů na Slovensko. Burčákomat navíc nemusí sloužit jen pár týdnů v roce, kdy je možné oblíbený nápoj z kvašených hroznů vyrobit. „Automat je určen pro uchování všech burčivých nápojů, nejen burčáku. Umožňuje prodej všech částečně zkvašených ovocných i hroznových moštů,“ vysvětlil Žďárský. 

Burčák je zdravý, je ale třeba pít s mírou 

Burčák se mezi lidmi těší velké oblibě. Má blahodárný vliv na lidský organismus, je zdrojem mnoha důležitých látek pozitivně ovlivňujících fyzickou i psychickou pohodu. Tvrdí to vinaři i lékaři. Podle nich jeden mililitr burčáku obsahuje mnohem více probiotik než jogurt. „Burčák lze použít v případě postantibiotických průjmových onemocnění, může pomoci obnovit střevní mikroflóru. Je to rychle vstřebatelný zdroj energie na rozdíl od umělých sladidel například v limonádách. V burčáku je velké množství vitamínů skupiny B a stopových prvků, jako je zinek a železo, což se pozitivně projevuje na metabolických procesech,“ uvedl gastroenterolog Marek Řehoř. „Musíme jej ale brát jako alkoholický nápoj a držet se mírnosti,“ varoval lékař. Podle něj je pro muže doporučená denní dávka kolem půllitru burčáku. 

Odborníci varují před nákupem burčáku u silnice - nesnáší totiž světlo a teplo, které ničí jeho chuť i blahodárné účinky. Proto přišli s burčákomaty, které nápoj udrží podchlazený, aby ho bylo možné bez úhony dopravit domů a tam ho v klidu vypít. 

Ve své podstatě je burčák meziproduktem při výrobě každého vína. Dle vinařského zákona lze burčák nabízet k přímé konzumaci mezi 1. srpnem a 30. listopadem kalendářního roku. Burčák je specialita zejména Čech a Moravy, případně sousedního Rakouska, kde se prodává pod označením sturm. V jiných zemích se pije spíše výjimečně.

Vydáno pod