Dělníci vyklízejí elektroniku z vyhořelé budovy v baťovském areálu

Zlín - Přesně před osmi měsíci se zlínským hasičům podařilo po několika dnech zdolat jeden z nejhorších požárů ve Zlíně. Část baťovského komplexu, v níž sídlil sklad elektroniky, vyhořela. Požár se škodou za 220 milionů korun zapříčinila vadná zářivka. Starší z budov bude za pár týdnů zdemolována, tu novější část statik ušetřil. Než se ale na konci podzimu začne s její rekonstrukcí, je nutné vyklidit zbylou elektroniku, kterou firma HP Tronik v areálu skladovala. Štáb České televize byl jako jediný u toho.

Po několika měsících od požáru statik povolil vyklizení alespoň části budovy 103 v bývalém baťovském areálu. Všichni pracovníci museli mít uvnitř speciální oblek a respirátor – jen takto vybavení mohou likvidovat stovky tun spálené elektroniky. 

Vyklízení popisuje zástupce uživatele skladu Bohuslav Komín (zdroj: ČT24)

Ani tak ale není povoleno vyklidit celou budovu, části mají tak narušenou statiku, že by to bylo příliš nebezpečné. Statik taky zakázal při vyklízení používat těžkou techniku, vše probíhá výhradně ručně. „Můžou se používat lopaty, kolečka, maximálně 2 paleťáky,“ potvrdil zástupce majitele skladu firmy HP Tronic Zlín Bohuslav Komín. Úklid proto potrvá ještě několik týdnů.

Škoda za stovky milionů

Požár v areálu bývalého Svitu vypukl nad ránem 9. ledna letošního roku. Na místě se vystřídaly stovky hasičů i policistů. Ti sice plameny dostali pod kontrolu ještě ten den odpoledne, hasicí práce jim však zabraly další dva dny. Do poslední chvíle bojovali s lokálním ohniskem ve čtvrtém patře budovy. Ve Zlíně zasedal krizový štáb. Město zahalil dým, radnice zajistila monitoring ovzduší. V první den požáru byly evakuovány děti z mateřských škol a jeslí v centru města. 

V dubnu vyšetřovatelé oznámili, že za obrovským požárem zřejmě stála technická závada na zářivce. Společnost Cream, které patří požárem zasažená budova, odhadla škodu v případě úplné demolice a nové stavby objektu až na stovky milionů korun. Firma HP Tronic, která měla uvnitř uskladněnou elektroniku, předběžně vyčíslila škodu na 220 milionů.

Jak rozsáhlý požár vypadal ukazuje následující videogalerie: