Pošta šetří, kromě balíků chce vozit i lidi

Znojemsko - Česká pošta chce v nejbližší době začít přepravovat kromě dopisů a balíků také lidi. Využije vozidla, která rozvážejí zásilky na jednotlivé pobočky a nejsou úplně vytížená. Teď se pilotní projekt takzvaných postbusů testuje na Znojemsku. Pasažéry by měly začít vozit příští měsíc.

Takzvanými postbusy se Česká pošta nechala inspirovat v Rakousku. Poštovní autobusy nabídnou svezení dvakrát denně, a to na svých zavedených trasách, kde rozváží balíky.  Cesta bude o něco pomalejší než standardní autobusová linka. Kromě zastávek totiž budou muset autobusy stavět i na poštách, kde se budou vykládat a nakládat poštovní zásilky. 

Pro poštu jde o snížení nákladů, pro cestující se pak otevírají nové trasy a nižší jízdné. Za jeden kilometr v postbusu zaplatí jednu korunu. Například za tříkilometrovou trasu z Dyjákovic do Hrádku by tak měl cestující zaplatit místo běžných deseti korun jen tři koruny. 

  • Postbus zdroj: ČT24
  • Postbus zdroj: ČT24

Přestože poštovní autobusy jezdí na Znojemsku už půl roku, jsou zatím poloprázdné a vezou většinou pouze balíky. Starostové obcí, kterými má autobus projíždět, jsou navíc k novému projektu zdrženliví. „Poptávka obyvatel po dopravě k zaměstnavateli je spíše opačným směrem, než má být směrován postbus,“ říká starosta Dobšic Jaroslav Jenšovský (nez.). 

První postbus s cestujícími by se měl vydat na cestu na začátku října na Třebíčsku. Zatím se však neví, kdy dostane pošta povolení, o které žádala i na Znojemsku.

Postbusy (zdroj: ČT24)