Dnes začne soud o vydání Dahlgrena, státní zástupce je pro

Washington - Americká prokuratura souhlasí s tím, aby byl Kevin Dahlgren, podezřelý ze čtyřnásobné vraždy v Brně, vydán do České republiky. Podle informací České televize nemá státní zástupce námitek proti žádosti, která dorazila od tuzemských policistů. O tom, jestli nakonec Dahlgren stane před českou justicí, začne americký soud rozhodovat dnes odpoledne.

„Češi předložili přesvědčivé důkazy, že Dahlgren čtyři členy rodiny zavraždil zvlášť brutálním způsobem,“ citoval zpravodaj ČT ve Washingtonu Martin Řezníček stanovisko prokuratury. Pokud by státní zástupce s vydáním nesouhlasil, byly by šance dostat Dahlgrena do České republiky velmi omezené. 

Zda verdikt o vydání podezřelého padne hned dnes, není jasné. Soudce si na případ vyhradil hodinu a půl. Za tu dobu se seznámí s argumenty obou stran, alespoň takový je odhad brněnského právníka Richarda Nováka, který se americkým právem zabývá. Líčení bude řídit soudce Ivan Denis. „Může to trvat samozřejmě měsíc, může to trvat dva. Určitě bude následovat odvolání jedné, či druhé strany, buď obhájce, nebo státního návladního. O všem bude rozhodovat soud a příslušný odvolací soud - nejvyšší soud USA,“ vysvětlil soudní systém Novák.

Kevin Dahlgren
Zdroj: ČT24/Facebook

Konečné slovo bude mít americký ministr zahraničí John Kerry, tento krok je ale spíše formální. Celý spor může skončit buď vydáním Kevina Dahlgrena do České republiky, kde by jej soudil brněnský soud, nebo jeho osvobozením. „Buď čeští policisté přijedou do Ameriky, kde si ho přeberou, nebo se dohodnou na způsobu předání, že americká strana přiletí na Ruzyni a zde předá pana Dahlgrena českým justičním orgánům,“ řekl Novák.

Dahlgren čeká už tři a půl měsíce ve vazbě. V jeho neprospěch hovoří například stopy krve obětí na oblečení, které měl při příletu do Států na sobě. Žádost o vydání Dahlgrena předalo ministerstvo spravedlnosti americkým úřadům v polovině července. 

Dvacetiletý Dahlgren je obviněný z vraždy čtyř příbuzných v Brně-Ivanovicích, kde údajně usmrtil svou sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. Motiv činu není známý. Dahlgren si následně vzal taxi z Brna na letiště do Vídně a odletěl domů do USA. Během letu na něj byl v České republice vydán zatykač. Na jeho základě ho pak 23. května americká FBI zadržela po příletu na letiště ve Washingtonu.

Spojené státy své občany vydávají ke stíhání do zahraničí jen ojediněle. Pokud by Dahlgren byl vydán, hrozí mu v Česku výjimečný trest, tedy až doživotní pobyt za mřížemi.

Vydáno pod