Boršice přišly o dotaci na úkor blízké obce se stejným jménem

Boršice – Obec Boršice požádala o dotaci, jiná slovácká vesnice s podobným názvem ji dostala. Ani po letech není jasné, kdo dotaci z takzvaného porcování medvěda v Poslanecké sněmovně poslal na špatnou adresu. Boršice, které doufaly, že za dotaci konečně opraví obecní úřad, nedávno s konkurenční vesnicí zakopaly válečnou sekyru. Problém ale zůstal – obecní úřad, který by potřeboval přestavbu za miliony, se opravuje po částech už osm let.

„Jsou tady Boršice u Buchlovic, a pak jsou Boršice u Blatnice,“ vysvětlila obyvatelka prvních Boršic Marie Sieberová. I ona si, stejně jako řada místních, dobře pamatuje na zklamání, když slíbená dotace na opravu obecního úřadu místo k nim připutovala do Boršic u Blatnice. „My jsme neměli nic,“ dodala žena. Obě místa od sebe dělí 28 kilometrů. 

„Před osmi lety měl obecní úřad vypadat asi takhle nějak. Ale bohužel, penízky nám někde utekly,“ potvrdil nad plány na přestavbu úřadu boršický tajemník a radní Josef Franta (KSČM). Plány zůstaly jen na papíře, co se naopak proměnilo ve skutečnost, byla rekonstrukce mateřské školky – jenže v „těch druhých Boršicích“, tedy u Blatnice. 

Boršice přišly o dotaci na úkor stejnojmenné obce (zdroj: ČT24)

Tam je podle místních měli poslat poslanci, když porcovali státní rozpočet a s žádostí z obou obcí o dotace si vybrali, co se jim hodilo - adresu těch od Blatnice, částku těch od Buchlova. Když je jako neoprávněné chtěly vrátit, bylo jim řečeno, že už nemohou. A tak narychlo vymyslely opravu mateřské školy. 

Ochuzené Boršice jako kompenzaci získaly příslib peněz, ty už ale nikdy neviděly. Obecní úřad tak pořád skoro stejně jako před lety. „Tak vidíte, jak to tady vypadá, je to v surovém stavu. Pořád to vylepšujeme, zaděláváme, předěláváme. Všechno z vlastního rozpočtu,“ popsal tajemník. Místo generální opravy trvající pár měsíců se úřad přestavuje už čtyři roky. A úředníci mezi jednotlivými kancelářemi dál přebíhají po dvoře.

Kde se stala chyba, není jasné. Peníze šli z přerozdělování státního rozpočtu, takzvaného porcování medvěda, kde bylo běžné, že se poslanci nepodepisovali, dokumenty byly často neúplné a dopracovávaly se až ex-post. „Úředníci na ministerstvu financí doplnili IČO, ale bohužel Boršic u Blatnice, tak se stalo, že 7,9 milionů dostala jiná obec,“ uvedl bývalý poslanec Vladimír Koníček (KSČM).

Vydáno pod