Znojmo dokončilo revitalizaci parku za osm milionů

Znojmo - Vedení Znojma dlouhodobě čelí kritice kvůli revitalizaci parku v centru města. Staré vzrostlé kaštany nahradila nová alej červenolistých javorů. Zelené koruny stromů se tak brzy změní ve fialové. Místním se postup Znojma nelíbil, proti revitalizaci podepisovali i petici. Ti, kteří dnes do parku přišli, ale byli spokojení.

„Moc se mi to líbí. Park si pamatuji i před sedmdesáti lety, když jsem tady chodila do školy. Teď je moderní a hezký. Užijí si to naše děti a vnuci,“ zhodnotila nový vzhled původního parku jedna z jeho návštěvnic. Před čtyřmi měsíci, když revitalizace začala, panovala ve městě bouřlivá atmosféra. Řada místních se s výsadbou stromů, které v této lokalitě nikdy nerostly, odmítala smířit. Podle názoru odpůrců se javor do vinařského regionu Znojemsko nehodí.

„Návštěvnost je několikanásobně větší, než tomu bývalo,“ pochvaloval si zájem místních starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD). Celá revitalizace stála osm milionů korun, Znojmo bylo ale připravené zaplatit i deset. Díky ušetřeným penězům se příští rok mohou pustit do dolní části parku. Horní třetinu mohou opravit nejdříve za pět let. Kromě nových laviček, cest a veřejného osvětlení čeká zásah i prostor pod parkem. Kompletní přeložení inženýrských sítí je podle vedení města nevyhnutelné.

No comment: znojemský park po revitalizaci (zdroj: ČT24)

Ne vždy ale byli místní z revitalizace parku nadšení. První vlna protestů přišla bezprostředně poté, co vedení nechalo v městském parku vykácat staré stromy. Argumentem Znojma byl špatný zdravotní stav stromů, které dlouhodobě sleduje i odborník z oblasti dendrologie. Právě nevyhovující stav stromů byl důvodem, proč město nechalo kaštany preventivně pokácet.

„V parku relaxují stovky lidí. Je povinností vlastníka, tedy města Znojma, a správce parku Městské zeleně Znojmo zajistit jejich bezpečnost,“ řekl v dubnu letošního roku Gabrhel.