Nalezená středověká ves Mokroňovice zůstane na dně mokřadu

Hovorany - Archeologové objevili nedaleko Hovoran na Hodonínsku pozůstatky zaniklé středověké obce Mokroňovice. Zmínky o ní se zachovaly jen v ústním podání, v historických záznamech zcela chybí. Základy 19 objektů a zachovalou dřevěnou studnu našli vědci na poli, na jehož místě vznikne v budoucnu mokřad. Podobných zaniklých středověkých obcí jsou podle archeologů na Moravě stovky.

Na Místě dnešní nepříliš vábně vypadající mokřiny existovala ve třináctém století obec Mokroňovice. Žádné písemné zmínky o ní nejsou. Teď ale archeologové v lokalitě objevili pozůstatky vesnice a hlavně unikátní dřevěnou studnu. „Odkryli jsme patrně vrstvu půdy v místech, kde byl někdy v polovině 13. století okraj Mokroňovic. Celá obec mohla mít asi 30 domů. Proč zanikla, to se nepodařilo zjistit,“ uvedl vedoucí archeologického výzkumu Marek Lečbych. 

Obyvatelé Hovoran po staletí nalézali v tomto místě úlomky keramiky. Narazili na ně nyní i archeologové. Největším nálezem je ale stará studna. Je v ní stále ještě voda, která zakonzervovala opěrné dubové kůly, jimiž jsou zpevněny její obvodové hliněné zdi. „Nikdy jsem takovouto studnu nenalezl. A pro archeologii je to taky významné, protože takovéto nálezy dobře zachovalých dřevěných konstrukcí se často nenachází,“ dodal Lečbych. 

Hovoří vedoucí archeologického výzkumu Marek Lečbych (zdroj: ČT24)

Kůly ve velmi dobrém stavu přečkaly celých osm století. Archeologové teď celou studnu vyzvednou a pak ji budou detailně zkoumat. Dřevo ze studny pošlou vědci na rozbor. Zjistí tak, kdy byly poraženy stromy, z kterých je zhotovena. „Pokusíme se ji vyjmout, ještě lépe zakonzervovat a umístit v muzeu,“ uvedl archeolog. Operace bude ale poměrně náročná: pokud by kůly rychle vyschly, byly by okamžitě zničeny. 

Archeologové budou v lokalitě zkoumat ještě týden. Pak zbytek objevů zase zakopou, aby nad nimi mohl vzniknout mokřad. Mokroňovice tak i stovky let po svém zániku dostojí svému jménu. 

Zaniklých středověkých obcí na Moravě jsou stovky. Nejslavnější je Hamlíkov u Vyškova. Legenda vypráví, že vesnici založily děti, které pověstný Krysař odvedl 26. června 1284 z německého města Hameln. Datum je zaznamenáno v tamním kostele. Věda nabízí snazší vysvětlení; mladé obyvatele odvedl na Moravu takzvaný lokátor, který pro ni hledal nové osadníky. Ve 13. století přesídlilo na Moravu z Německa a severu Francie asi 25 tisíc lidí. Tehdejší olomoucký biskup Bruno ze Schauenburku zaměstnával několik lokátorů.