Poslední den prezident navštívil zbrojovku v Uherském Brodě

Zlínsko - Poslední den prezidentské návštěvy začal Miloš Zeman v Uherském Brodě, kde zamířil do areálu zbrojovky. Kromě prezentace výrobků významné české firmy se prezident setkal i se zaměstnanci společnosti. Odpoledne pak Zeman zamířil na návštěvu Uherského Hradiště, kde zároveň zakončil celou třídenní cestu po Zlínském kraji.

Třetím dnem vrcholí prezidentská návštěva Zlínského kraje. Dnes dopoledne prezident Miloš Zeman navštívil zbrojovku v Uherském Brodě. Seznámil se například se zbraněmi, které firma dodává českým vojákům v Afghánistánu. Prezident připomněl, že se sám do blízkovýchodní země chystá. Podotkl, že přestože je nevoják, není pacifistou. Podpořil také vývoz zbraní do demokratických zemí. 

Celý třídenní program zakončil v Uherském Hradišti, kde vystoupil i na tiskové konferenci. „Chtěl bych ze srdce poděkovat panu hejtmanovi a jeho týmu za naprosto skvělou organizaci,“ řekl prezident. Zdůraznil, že v první den návštěvy stihl objet devět obcí, ve čtvrtek dokonce jedenáct. Cestou navštěvoval podniky, scházel se s odboráři i lidmi. „Nejvíc lidí bylo v Kroměříži, máme tady sčítače, asi tisíc osob,“ dodal Zeman. 

Miloš Zeman s manželkou už od středy navštívil Zlín, kde se setkal s krajskými zastupiteli, vedením města, občany a studenty gymnázia. Kromě krajského města navštívil prezident Slušovice, Valašské Klobouky, výrobnu ocelových kontejnerů v Leskovci u Valašské Polanky, Vsetín, Kroměříž i Svatý Hostýn.

Protesty byly spíš ojedinělé 

I když se během prezidentské návštěvy objevily protesty proti Zemanovi, šlo spíš o akce jednotlivců. První den zlínští antikomunisté z hnutí Repelent 21 nainstalovali na sousoší Tomáše a Jana A. Bati i figuru prezidenta Zemana a velký nápis „Poznáš, kterému z nich nevadí podpora komunistů?“ 

„Zajímavý byl poměr mezi příznivci a odpůrci, já bych to odhadoval tak padesát ku jedné,“ komentoval projevy nespokojených občanů prezident. „Ale odpůrci byli takový putovní cirkus - s příslušnými transparenty putovali od města k městu a vytvářeli tak optický klam. Nicméně i to samozřejmě patří k politice a musím se přiznat, že mě to spíš pobavilo,“ řekl Zeman.

Setkání s prezidentem bojkotovalo i osm z deseti krajských zastupitelů za KDU-ČSL. „Všichni naši zastupitelé mají ve velké vážnosti úřad prezidenta republiky. Nicméně s ohledem na program jeho plánované návštěvy a přítomnost lídra kandidátky SPOZ Vratislava Mynáře, považujeme jeho návštěvu za ryze politickou a předvolební,“ nechal se slyšet zastupitel Ondřej Benešík (KDU-ČSL). 

I na tyto výtky prezident reagoval na dnešní tiskové konferenci. „Já jsem tady nedělal žádnou politickou kampaň pro žádnou politickou stranu,“ ujistil Zeman.

Nejbouřlivější setkání s občany zažil prezident Zeman ve čtvrtek odpoledne ve Vsetíně. Kromě stovek sympatizantů jej před městským úřadem čekala také více než desítka odpůrců s transparenty. Odpůrci prezidenta drželi cedule s nápisy „Kdo lže, ten i krade“, „Miloše do koše“, „Valaši nésú tak blbí, aby nepoznali alkoholika“, „Vsetín 25%, Miloš 2,5 promile“ či „Ješita a Patolízal z Hradu“ a „Game Ovar“. Zeman, který kolem skupinky na náměstí přicházel, na odpůrce nijak nereagoval. Do konfliktu s protestujícími se dostali jen Zemanovi příznivci.