Romští asistenti pomáhají bojovat s kriminalitou. Dva teď pracují i ve Žďáře

Jihomoravský kraj/Vysočina - Žďár nad Sázavou má jako první město na Vysočině romské asistenty prevence kriminality. Reaguje tak na vzrůstající problémy v sociálně vyloučené lokalitě na nejstarším sídlišti Žďár 3. Romští asistenti by proto měli pomoct situaci zklidnit. Zatím jsou dva a pomáhají svým kolegům z městské policie.

„Projekt rozjíždíme do konce roku, je to takový zkušební prvek, ale zavázali jsme se, že bude minimálně tříletý,“ řekla starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová (ČSSD). Noví asistenti prevence kriminality, Stanislav a Jan Kováčovi, mají s životem na sídlišti své zkušenosti. „Vyrůstal jsem tady, žiji tady už devatenáct let, takže tu romskou komunitu znám,“ potvrdil znalost terénu Jan Kováč.

Oba pracovníci budou chodit do vyloučených lokalit sami. „Buď mě místní přijmou, nebo ne. Já se budu snažit je vést k tomu, aby se soužití mezi lidmi změnilo a spělo k lepšímu,“ uvedl Stanislav Kováč. Společně s kolegou bude každý den procházet stanovenou trasu a kontrolovat, co se v okolí děje. Pokud se za tři roky projekt osvědčí, chce radnice s asistenty spolupracovat i dál.

Spolupráce strážníků s asistenty už se osvědčila v Brně

Moravská metropole má hned tři asistenty. Patrik Rusňák pracuje ve středu Brna, jeho kolegové Ján Polyák a Martin Cina mají pod palcem oblast Brno-sever. Do budoucna by strážníci přivítali ještě další dva asistenty.

No comment: Práce asistentů prevence kriminality (zdroj: ČT24)

Bratislavská, Cejl, Francouzská - to jsou adresy, které Patrik Rusňák pravidelně kontroluje. Coby asistent pracuje čtvrt roku. „Řeším problémové lokality a mluvím s těmi lidmi. Moje výhoda je, že mluvím romsky. Mám kamaráda, který si z toho dělá srandu, ale asi je rád, že mám práci,“ okomentoval svou profesi Rusňák.

Dřív pracoval jako skladník. A přestože si teď vydělá necelých jedenáct tisíc, finančně si polepšil. Místní obyvatelé ho znají, protože tam vyrostl, spolupráci si pochvalují i jeho kolegové. Ačkoliv například zadržet člověka podezřelého z krádeže může asistent také, většinu pravomocí přenechá městské policii. „Asistent v drtivé většině případů chodí ve dvojici se strážníkem,“ podotkl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

„Nesmírně nám pomáhá, že zprostředkuje kontakt se sociálně vyloučenými lidmi tam, kde je to jinak obtížné. Asistenti už také zadrželi několik osob podezřelých ze spáchání trestného činu - obvykle kapesní krádeže. Mají dobrou znalost místní komunity, která se může hodit při pátrání po osobách,“ vysvětlil výhody spolupráce s romskými asistenty Ghanem.

Co je úkolem asistentů prevence?

Asistenti například usměrňují chování žáků při cestě do školy nebo domů, nahlašují nezajištěné byty a vozidla, výskyt bezdomovců na nevhodných místech, nálezy injekčních jehel, černé skládky, poruchy veřejného osvětlení, přerostlou zeleň, předávají poznatky o problémových rodinách nebo případech narušování občanského soužití, asistují pracovníkům sociálních služeb apod.

Zdroj: Městská policie Brno

Děčínští asistenti prevence kriminality
Zdroj: ČT24

Počty asistentů prevence kriminality

  • Brno                    3
  • Břeclav                3
  • Vsetín                  2
  • Žďár nad Sázavou  2

Celkově funguje projekt Asistent prevence kriminality v roce 2013 ve 41 obcích, kde působí 124 asistentů.

Zdroj: Ministerstvo vnitra, Odbor prevence kriminality