Nakupovat diamanty na internetu je riskantní

Brno – Falešné diamanty prodávané přes internet v září odhalila Česká obchodní inspekce. Prodejce čeká správní řízení, za klamavé obchodní praktiky může dostat pokutu až pět milionů korun. Odborníci varují, že rizikové jsou nejen nákupy po internetu – padělané diamanty se mohou objevit i v kamenných obchodech. Certifikát vydávaný prodejcem přitom nemá žádnou právní hodnotu. Jediná tuzemská laboratoř se státní licencí, která pravost diamantů ověřuje, sídlí v Ostravě.

„Internetový obchod nabízel nádherný černý diamant. Objednali jsme si ho jako běžný spotřebitel a diamant nám byl následně doručen,“ popsala ředitelka jihomoravského inspektorátu České obchodní inspekce Tatiana Neuhybelová. Co ale obchodník nevěděl, bylo to, že příjemcem jsou inspektoři, a „diamant“ hned putoval do laboratoří celníků. „Bylo zjištěno, že se nejedná o deklarovaný černý diamant, ale o výrobek moissanite, což je karbid křemíku v syntetické podobě,“ vysvětlila Neuhybelová.

Pro porovnání kvality a ceny diamantů jsou používána tzv. čtyři C:

Carat – váha diamantu

Clarity – čistota diamantu

Color – barva diamantu

Cut – brus diamantu

Za dva diamanty zaplatili inspektoři 1100 a 1600 korun. Internetový portál Aukro, přes který nepoctivý prodejce kameny nabízel, od začátku s celníky spolupracoval. „Naše prodejce samozřejmě kontrolujeme. Jakmile vystavují zboží, které není v souladu s našimi obchodními podmínkami, přistupujeme k blokaci těchto prodejců,“ potvrdila mluvčí obchodního portálu Aukro.cz Michaela Papežová. 

Kromě zablokování e-shopu hrozí prodejci i vysoká pokuta. „V současné době bude zahájeno s podnikatelem, který daný výrobek nabízel, správní řízení pro užití klamavých obchodních praktik. V tomto případě může být uložena pokuta až do výše pět milionů korun,“ dodala Neuhybelová.

Řada klenotnictví má k dispozici speciální tester, který dokáže pravost diamantu ověřit. Testování funguje na principu měření vlastností kamene – jak reaguje na teplo, LED optické signály, nebo jaká je jeho elektrická vodivost.

Existují také laické tipy, jak rozpoznat pravost diamantu. Některé měkčí napodobeniny diamantu například nevydrží silnější přejetí smirgl papírem. Dalším pomocníkem při určování pravosti je například UV světlo. Pod ním vypadá diamant mírně modře. Ačkoliv velmi kvalitní diamanty mohou toto pravidlo porušovat. Drahý kámen také údajně není možné vidět na rentgenových snímcích. Podobný způsob určení pravosti ale nikdy není stoprocentní. Velkým problém je rozpoznání rozdílu mezi přírodním a syntetickým diamantem. To často nedokáží ani odborníci.

Falešné kameny mohou být i v obchodech 

„Žádná krize se zásadně nedotkla ceny diamantů. To když srovnáte se zlatem, tak jakákoliv krize, politická, války…vždycky to s burzou drahých kovů řádně zacloumalo,“ vysvětlil soudní znalec z oboru šperků a drahých kamenů Karel Mařík. Cenná a důvěryhodná komodita láká nejen kupce, ale i podvodníky. „Falsifikáty drahých kamenů obecně, nejenom diamantů, jsou globální problém,“ potvrdil Mařík. 

Podvodníci znají mnohé cesty, jak vyrobit padělek. „Buď se syntetizují, tedy udělají přírodní analog, ale doma vyrobený, nebo dovedou upravit přírodninu, která je v běžném stavu neprodejná. Další cestou jsou obyčejné napodobeniny, primitivními metodami se tomu dává nátěr, aby to lajka oklamalo,“ popsal znalec. 

Ani různé certifikáty nemusí být zárukou pravosti, obyčejně je jejich hodnota ještě menší, než třeba obyčejného paragonu. „Takzvaný certifikát je většinou jen barvená kartička, která slouží jako reklamní produkt prodejce. Nemá žádný právní význam. U nás existuje jediná laboratoř v Ostravě, která má státní licenci,“ varoval Mařík. Pokud chce mít někdo jistotu, že opravdu investuje do diamantu, měl by podle něj do obchodu vyrazit s jedním nebo i dvěma nezávislými a prověřenými znalci.

Pravý diamant by měl být opatřen certifikátem z některé ze světových gemologických laboratoří. Mezi nejznámější laboratoře patří mezinárodní IGI (International Gemological Institute), belgická HRD (Hoge Raad voor Diamant), americká GIA (Gemological Institute of America) a nebo česká ČGL (Česká gemologická laboratoř). Řada certifikátů bývá vystavena prodejcem a nemusí odrážet skutečnou kvalitu kamene.