Vytopená základní škola odložila začátek školního roku

Valašské Meziříčí – Základní škola Vyhlídka, kterou přesně před týdnem vytopil silný déšť, nezahájí školní rok 2. září, ale až o týden později. Vedení školy nejprve zvažovalo dočasné přesunutí dětí do jiné školy, nakonec se rozhodlo prodloužit prázdniny. Odložením začátku školního roku chce vedení školy získat čas na to, aby se daly do pořádku vyplavené třídy a učebny. Musí se vysušit, znovu vymalovat a vybavit nábytkem.

V nastávajícím školním roce měla žáky z valašskomeziříčské základní školy Vyhlídka přivítat budova s novými okny a střechou. Jenže 20. srpna stavební firma nedokončenou střechu nezajistila plachtou a noční bouřka vytopila několik tříd a kabinetů.

Vedení školy se po dohodě s odborem školství městského úřadu ve Valašském Meziříčí rozhodlo vyhlásit ředitelské volno. „Škola zajistí provoz školní družiny pro žáky prvního stupně včetně prvňáčků. Družina bude otevřena denně od 6:30 do 15:30 hodin. Těmto dětem bude také zajištěn oběd ve školní jídelně,“ uvedla vedoucí odboru školství, kultury a sportu městského úřadu Hana Skácalová. O starší děti se rodiče musí postarat sami.

Dítě je nutné do družiny nahlásit ředitelce školy buď na telefonním čísle 571 614 221 a 739 036 208 nebo na e-mail zsvyhlidka@zsvyhlidka.cz.  Bližší informace najdou rodiče na webových stránkách školy.

Při bouřce voda tekla po stěnách, zatekla pod nově položená linolea, poškodila nábytek, osvětlení i učební pomůcky. Vůbec nejhůř dopadla multimediální učebna. Jen uskladněné techniky v ní bylo za 700 tisíc. „Ve třetině přístrojů je bohužel voda,“ povzdechl si školník Martin Klimek. 

Podle Vítězslava Zachrdly z městského odboru školství, kultury a sportu bylo příčinou havárie zanedbání dodavatelské firmy. Škodu, kterou škola vyčíslila na dva miliony korun, tak bude muset uhradit stavební firma.