Šéf strážníků popřel, že by neoprávněně manipuloval s osobními údaji

Brno - Městský soud v Brně dnes projednával případ šéfa brněnských strážníků Jaroslava Přikryla. Za neoprávněný přístup do informačního systému městské policie mu soud nedávno trestním příkazem uložil roční vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Proti příkazu však Přikryl podal takzvaný odpor. Soud proto musel nařídit hlavní líčení. Přikryl dnes veškerá obvinění odmítl.

Podle spisu se Přikryl dopustil zneužití pravomoci úřední osoby a zneužití osobních dat tím, že nechal vytáhnout z informačního systému strážníků podklady ke 119 údajně nestandardně řešeným dopravním přestupkům. Přestupky byly původně řešeny pokutou, nakonec byly změněny na pouhou domluvu. Tím, že předal spisy s osobními daty lidí žalobci, měl podle státního zastupitelství neoprávněně nakládat s osobními daty lidí.

Obvinění dnes u soudu Přikryl odmítl. „Já jako Jaroslav Přikryl jsem nic nezneužil, konal jsem jako strážník, jako ředitel městské policie. Všechny písemnosti, které jsem státnímu zástupci zaslal, byly řádně podány, vše jsem učinil v souladu s trestním řádem, nemohl jsem se ze zákona chovat jinak,“ tvrdil Přikryl.

Podle Přikryla spisy ke 119 přestupkům nepředložil, aby byly použity k jeho obhajobě, tedy k jeho osobnímu prospěchu, ale jako podněty pro další prošetření. Pochybit mohli podle něj nejen strážníci, kteří pokuty zahlazovali, ale také řidiči, jimž tímto nestandardně pomohli. Tím pádem ani nemohla být zneužita osobní data přestupců. Z podkladů strážníků podle něj vyplývá, že do nestandardního řešení pokut byl zapojen bývalý náměstek ředitele brněnské městské policie Milan Šimon, uklízečka městské policie a Přikrylův předchůdce ve funkci ředitele Daniel Šíma.

Soud dnes v kauze verdikt nevynesl, naopak se rozhodl na konec září předvolat další svědky. Na dalším soudním líčení už by ale rozsudek mohl zaznít.

Šéf brněnských strážníků Jaroslav Přikryl
Zdroj: ČT24/ČTK

Přikrylova kauza souvisí s několika dalšími. Vše začalo v září 2012, kdy dostal bývalý náměstek ředitele brněnské městské policie Milan Šimon za zahlazení dopravního přestupku své známé u brněnského městského soudu pokutu 30 tisíc korun. S verdiktem nesouhlasí. Uvedl, že šlo o komplot, za kterým stojí Přikryl.

Ve svých výpovědích Šimon uvedl skutečnosti, které vedly k prověřování toho, zda brněnští strážníci nezahlazují svým blízkým a známým pokuty za přestupky vydané městskou policií. Následně byl Přikryl obviněn, že i on takto postupoval, a to ve dvou případech. Proces v této kauze se teprve připravuje. Šéf strážníků také v těchto případech tvrdí, že nepochybil.

Za špatné nakládání s osobními daty z evidence strážníků dostal Přikryl před časem roční vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Potrestán byl trestním příkazem, tedy bez procesu. Protože si ale proti tomu podal odpor, trest není platný a musí se konat proces.

Přikryl vede brněnské strážníky od března 2011. Primátor Roman Onderka (ČSSD) jej ponechal ve funkci, dokud soud nevynese pravomocný verdikt.

Vydáno pod