Bude Michal Hašek hejtmanem, nebo poslancem?

Brno – S blížícím se termínem voleb dokončují strany svoje kandidátky. Jasno v tom, kdo je na jižní a východní Moravě povede, má už většina stran. Sociální demokracii v Jihomoravském kraji povede Bohuslav Sobotka, dvojkou je současný hejtman Michal Hašek. Pokud bude Hašek do Poslanecké sněmovny znovu zvolen, bude se muset rozhodnout, kterou z funkcí bude vykonávat.Podle nového vnitrostranického pravidla ČSSD totiž obě současně zastávat nemůže. Jižní Morava tak bude možná už za několik týdnů hledat nového hejtmana.

Teď Michal Hašek pravidelně pendluje mezi Brnem a Prahou. V krajském městě zastává povinnosti hejtmana, v hlavním městě zase povinnosti poslance. Pokud v říjnových volbách svůj poslanecký mandát obhájí, jeho pendlování skončí. Nové pravidlo sociální demokracie mu neumožní vykonávat obě funkce. „ČSSD pokládá do budoucna za nevhodné, aby poslanec zvolený za ČSSD kumuloval tuto veřejnou funkci s funkcí hejtmana, náměstka hejtmana, primátora či náměstka primátora, uvolněného člena krajské rady či uvolněného člena rady statutárního města,“ uvedl Ústřední výkonný výbor strany.

Hašek je v tuto chvíli na druhém místě kandidátky, je tedy velmi pravděpodobné, že se znovu stane poslancem. Čemu dá přednost, to zatím prozradit nechce. „Na rozhodnutí, zda zůstanu hejtmanem Jihomoravského kraje v případě zvolení poslancem, mám šest měsíců po volbách. Půjde o moje soukromé rozhodnutí. Pokud se funkce hejtmana vzdám, učiním tak po projednání v jihomoravské ČSSD, v krajské koalici a bude dostatek času na politická jednání i případnou volbu nového hejtmana,“ napsal Hašek.

Písemné vyjádření Michala Haška

„Na rozhodnutí o tom, zda zůstanu hejtmanem Jihomoravského kraje v případě zvolení poslancem PSP, mám podle doporučení UVV (pozn. red. Ústřední výkonný výbor) ČSSD  6 měsíců po volbách. Půjde o moje soukromé rozhodnutí. Krajský úřad Jihomoravského kraje i krajská samospráva  nadále standardně pracuje a bude i po parlamentních volbách na konci října. Pokud se funkce hejtmana vzdám, učiním tak po projednání v jihomoravské ČSSD, v krajské koalici a bude dostatek času na politická jednání i případnou volbu nového hejtmana.“

Podle politologa z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Michala Pinka Michal Hašek takticky vyčkává na výsledek voleb. „Jde o to, jak sociální demokracie uspěje v předčasných volbách. Když se bude politická strana podílet na vládě, bude obsazovat ministerská křesla, tak může být daleko zajímavější postoupit z pozice hejtmana na tuto výkonnou politickou funkci,“ řekl Pink.

Politolog Michal Pink o povolebním rozhodování Michala Haška (zdroj: ČT24)

Pokud ale úspěch nepřijde, má Hašek jako hejtman možnost zůstat v regionu. „V momentě, kdy je na celostátní úrovni v opozici, tak si může v regionu budovat postavení jako výkonný opoziční politik,“ vysvětlil Pink.

V podobné situaci jako Hašek jsou i další čtyři hejtmani včetně Jiřího Běhounka z Vysočiny. Naopak hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák se na kandidátce neobjevil. Lídrem sociální demokracie v kraji je dosavadní poslanec Antonín Seďa.

Zákaz kumulace funkcí není neobvyklý, říká politolog Michal Pink

„Když se podíváme na jiné evropské země, tak tam existuje usnesení, podle něhož není možné kumulovat více než tři mandáty právě z toho důvodu, že jedna osoba zabírá prostor pro rozvoj a postup dalších straníků.“

Fiala, Gazdík, Adam – strany volí do čela kandidátek známá jména

Občanská demokratická strana (ODS) už před několika dny oznámila, že lídrem kandidátky na jižní Moravě bude bývalý ministr školství a emeritní rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala (nestr.). Ve Zlínském kraji občanští demokraté lídra teprve hledají. „Předpokládám, že to bude někdo z úspěšných starostů,“ naznačil dnes předseda regionálního sdružení ODS Ivan Lukáš.

TOP 09 a Starostové na jižní Moravě vsadí na profesora Roma Kostřicu, ve Zlínském kraji povede kandidátku Petr Gazdík.

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) už má také jasno. Jedničkou na jižní Moravě bude starosta Ivančic Vojtěch Adam, výrazná je i druhá tvář v pořadí – Miroslav Grebeníček. Na východní Moravě povede komunisty Vladimír Koníček.

Věci veřejné (VV) zatím nepotvrdily, že se předčasných voleb vůbec budou účastnit. Zítra večer bude grémium strany v Praze řešit, jestli bude strana kandidovat všude, samostatně nebo jestli se spojí s nějakým jiným uskupením.

LIDEM už oznámilo, že v krajích nepostaví samostatné kandidátky. LEV 21 zatím ještě o kandidátech nemá jasno.

Na volby se připravují i strany, které sice svoje zástupce v rozpuštěné Poslanecké sněmovně neměli, rádi by se do ní ale dostali. ČT vybrala ty, které mají podle předvolebních průzkumů šanci na překročení pětiprocentní hranice. V Jihomoravském a Zlínském kraji je to KDU-ČSL, kde se do čela kandidátek postaví Jiří Mihola a Ondřej Benešík. Ostatní strany svoje regionální lídry teprve vybírají.

Loga politických stran
Zdroj: ČT24

Příští týden se jména chystají oznámit Strana zelených, Ano Andreje Babiše nebo SPOZ. Možnou kandidaturu za tuto stranu ve Zlínském kraji už naznačil kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář. Rozhodnout se má do čtvrtka.

Volby tématem Událostí v regionech (zdroj: ČT24)
Vydáno pod