Soud zprostil starostu Troskotovic Ordoše všech obvinění

Znojmo – Okresní soud ve Znojmě dnes vynesl zprošťující verdikt nad starostou Troskotovic Michalem Ordošem (nez.). Podle žalobce neoprávněně odčerpal z obecní kasy více než 2,5 milionu korun, to dnes ale soudce odmítl. Podle něj jsou sice ve financování obce nesrovnalosti, vinu Michala Ordoše se ale prokázat nepodařilo. Soud ho proto osvobodil.

Michal Ordoš od počátku trval na tom, že je nevinný a zopakoval to i v závěru soudního jednání. „Necítím se vinen. Z mojí strany v tom sice byl chaos, ale v té době jsme toho měli hodně – obec dostala dotaci na hřiště, pro školu, opravovali jsme cesty,“ vysvětloval Ordoš.

Podobně mluvil v závěrečné řeči také Ordošův obhájce. Podle něj sice starosta neměl v pořádku veškerou dokumentaci, ale práce, na které peníze čerpal, byly provedeny.

Bývalý místostarosta Troskotovic Pavel Herko, kterého dnes soud vyslýchal, potvrdil, že o všechny provozní záležitosti se staral Michal Ordoš jako starosta. Zdůraznil, že o veškerých jeho rozhodnutích zastupitelé věděli a schválili je. „Já si myslím, že problémy s účetnictvím má každá obec, jenom se to tak detailně nekontrolovalo, jako se to provedlo u mě,“ komentoval dnes soudní proces Ordoš.

Opozice si chce obecní hospodaření do budoucna bedlivě hlídat. „Budu dožadovat doklady o platbách, kam je dával, kdo mu to odsouhlasil, kdo to podepsal,“ potvrdila opoziční zastupitelka Troskotovic Hana Kovaříková (nez.)

Od fiktivních faktur k fiktivní firmě

Žalobce vinil Ordoše z toho, že z účtu obce neoprávněně odčerpal více než 2,5 milionu korun. Podle žaloby si nechal proplatit fiktivní faktury v hodnotě 1,4 milionu od firem, které ale pro obec nikdy žádnou zakázku nedělaly. Výslechy svědků ale ukázaly, že jeden z dodavatelů stavebních prací se falešně vydával za jednatele firmy, s níž ve skutečnosti neměl nic společného. Práci, i když pod fiktivní identitou, odvedl. To, že pro obec dělali drobnou práci, potvrdili i další svědci.

Další peníze, konkrétně 1,25 milionu obec převedla na obecní firmu Vitisvín. Na její účet ale částka nikdy nedoputovala. Podle obhajoby částku spolykala mzda slovenských dělníků, kteří se o vinohrad starali, i když špatně.

Ordoš už byl v minulosti pravomocně odsouzený. Když přecházela obec Troskotovice pod dozor jiných spadových úřadů, vyzval starostu stavební úřad v Pohořelicích, aby dodal územní plán obce. Starosta dokument dodal, ale upravený. Okresní soud v Břeclavi ho loni v květnu odsoudil ke dvouleté podmínce za padělání veřejné listiny. V lednu Ordoš dostal amnestii prezidenta republiky.

Vydáno pod