Základní školu vytopil déšť, poškozená část se v září neotevře

Valašské Meziříčí - Základní školu Vyhlídka ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku vytopil v noci na dnešek silný déšť. Ve škole se právě vyměňují okna a opravuje střecha. Stavební firma však střechu nezajistila. Voda vyplavila řadu učeben a kabinetů, vznikla škoda za dva miliony korun. Poškozená část školy, kterou celkem navštěvuje 400 dětí, se tak na začátku září nebude moci otevřít.

„Déšť zasáhl celou levou část školy, od třetího patra po přízemí. Všude stojí voda do výšky několika centimetrů,“ uvedla ředitelka Daniela Miklová. Voda tekla po stěnách, zatekla pod nově položená linolea, poškodila nábytek, osvětlení i učební pomůcky. Vůbec nejhůř dopadla multimediální učebna. Jen uskladněné techniky v ní bylo za 700 tisíc. „Ve třetině přístrojů je bohužel voda,“ povzdechl si školník Martin Klimek. 

Příčinou je zřejmě zanedbání dodavatelské firmy. „Její pracovníci nedokončenou střechu nezajistili plachtami, ačkoli jsme je na to v pondělí výslovně upozornili,“ uvedl Vítězslav Zachrdla z městského odboru školství, kultury a sportu.

Šéf stavební firmy o své zodpovědnosti mluvit nechtěl, škodu ale bude muset uhradit. Buď ze svého, nebo z pojistky. Do odstraňování následků se zapojili pracovníci stavební firmy i zaměstnanci školy, které ředitelka povolala do práce.

NO COMMENT: Vytopená škola Vyhlídka (zdroj: ČT24)

„Druhého září nebude zasažená část školy v takovém stavu, aby v ní mohla začít výuka,“ řekla vedoucí školského odboru Hana Skácalová. Radnice se teď musí rychle rozhodnout, zda dětem prodlouží o týden prázdniny a školu vysuší a vymaluje, nebo část žáků půjde 2. září do dočasného exilu jiné školy ve městě. 

Bouřka, která v noci na dnešek prošla Zlínským krajem, jiné škody nezpůsobila. „Nevyjížděli jsme ani k jednomu čerpání vody či polámaným stromům,“ řekl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

  • Nejhůř dopadla multimediální učebna zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4964/496312.jpg
  • Třídy bude třeba znovu vymalovat zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4964/496313.jpg
  • Škodu odhadují na dva miliony korun zdroj: Město Valašské Meziříčí http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4962/496183.jpg
  • Stavební firma zřejmě před deštěm nezajistila opravovanou střechu zdroj: Město Valašské Meziříčí http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4962/496180.jpg