Vinaři začali sklízet hrozny na první letošní burčák

Brno - Na jižní Moravě už někteří prodejci vyslali do ulic první litry burčáku. Stánky s kvašeným moštem z vinných hroznů se začínají objevovat v Brně a na Znojemsku. Ne vždycky jde opravdu o burčák, varuje potravinářská inspekce.

Prvními odrůdami, z nichž se burčák vyrábí, jsou obvykle Irsai Oliver a Muškát moravský, brzy po nich dozrává také Veltlín červený raný. První hrozny začali sklízet vinaři v těchto dnech, sezóna burčáku by podle nich mohla odstartovat do týdne. Už teď se ale v Brně a na Znojemsku objevilo několik stánků lákajících na oblíbený sladký nápoj.

„Tenhle první burčák je z rané odrůdy Irsai Oliver, takže většinou to stíháme mezi prvními,“ chlubil se prodejce Jiří Sedláček z Lechovic. Ve Znojmě už jsou stánky s burčákem taky na každém rohu. Litr nápoje stojí od šedesáti do osmdesáti korun.

Jak se však přesvědčil štáb České televize, v Brně jde zatím o výrobky ze slovenských nebo jiných zahraničních hroznů. Prodejci je nesmí prodávat pod názvem burčák, nýbrž jako zkvašený hroznový mošt. 

„Máme ho dnes první den. Lidi zatím moc nechodí, na burčák je ještě docela brzo,“ řekla prodavačka ze stánku v ulici Pohořelec. Pod cedulí s velkým nápisem „burčák“ tam zatím visí lístek s oznámením, že pravý český burčák bude už za týden. 

Správnost označení kontrolují inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), kteří k testování využívají unikátní laboratorní zařízení, pracující na principu takzvaných izotopových analýz. Odborníci tak rozpoznají, zda na výrobu burčáku byly použity hrozny sklizené v České republice nebo v zahraničí. 

V loňském roce se první stánky s burčákem na jižní Moravě objevily už kolem 15. srpna - nejdříve za poslední roky. „Burčák letos je nádherně voňavý, je kvalitní a sladký. Ročně dodáváme burčáku asi tak 50 tisíc litrů, letos jsme začali o 10 dní později,“ potvrdil vinař Jan Rozek.