Seniora brutálně ubili kvůli třem tisícům a šperkům. Teď jim hrozí doživotí

Zlín – Motivy brutální vraždy seniora ve Slopném na Zlínsku začal dnes rozplétat Krajský soud ve Zlíně. Podle obžaloby mladý Čech a Slovák zabili sedmasedmdesátiletého muže kvůli třem tisícům korun a šperkům v hodnotě zhruba 14 tisíc korun. Soud může dvojici v krajním případě potrestat i výjimečným trestem, tedy doživotím.

Když příbuzní objevili mrtvého seniora s rozbitou hlavou, mysleli si, že upadl a zranil se sám. Že zemřel rukou někoho jiného, konstatovali až olomoučtí lékaři po pitvě. Dvojice, která seniora přepadla doma, jej škrtila, bila, kopala po celém těle. Kovovým předmětem, patrně plynovou pistolí, mu zasadili asi tři desítky ran do hlavy.

Sedmasedmdesátiletý muž utrpěl zlomeniny lebeční kosti, otok mozku a krvácení do mozku a další závažná zranění. Na místě jim podlehl. Soudní lékař vypověděl, že senior si nemohl zranění způsobit sám, ani při náhodných pádech.

Čtyřiadvacetiletý Maroš Straňák a dvaadvacetiletý David Šimon mu pak ukradli tři tisíce korun v hotovosti a šperky v hodnotě zhruba 14 tisíc korun.

Soud dnes vyslechl oba obžalované i příbuzné seniora. Lékař, který vypracoval psychiatrické posudky obžalovaných, uvedl, že mladý Slovák má disociální rysy a vykazuje zvýšenou agresivitu. Muž už si ve vězení odpykává trest ve výši 8,5 let. Soud ho potrestal za to, že organizoval šestičlennou skupinu, která má na svědomí přepadení zlatnictví v Uherském Brodě a Hodoníně. Odtud si maskovaní a ozbrojení lupiči odnesli zlaté šperky za 5,5 milionu korun. K přepadení došlo krátce po vraždě seniora ve Slopném. Slovák u soudu řekl, že si ve vězení uvědomil, že nevedl vzorný život, a že na sobě musí pracovat.

Maroš Straňák už si odpykává trest za loupežné přepadení dvou zlatnictví
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Policie vraždu vyšetřovala poměrně dlouho, protože na násilnou smrt neupozornili příbuzní ani přivolaná lékařka záchranné služby. Kriminalisty tak až po několika dnech po činu kontaktovali olomoučtí lékaři, kteří při pitvě objevili znaky toho, že poškozený zemřel cizí rukou. Policie tak již například nemohla pracovat se všemi stopami z místa činu, které příbuzní uklidili. Vyšetřování nakonec na možné pachatele ukázalo.