ČT: Státní zástupce obžaloval soudce Peška. Viní ho z ovlivňování kolegů

Brno – Brněnský soudce Jiří Pešek, který v lednu dočasně přišel o talár, půjde k soudu. Státní zástupce ho dnes obžaloval ze dvou trestných činů - podle policie mimo jiné zkoušel ovlivňovat rozhodování svých kolegů. Soudce si proti stíhání už v lednu podal stížnost, tu ale minulý týden zamítlo Nejvyšší státní zastupitelství.

„Jedná se o dva trestné činy - zneužití pravomoci úřední osoby a zasahování do nezávislosti soudu,“ řekl státní zástupce Michal Galát. Soudce Jiří Pešek podle obžaloby svým kolegům například doručoval materiály, které očerňovaly svědky - třeba ve známé brněnské korupční kauze Kvapil-Novotný.

Ministr spravedlnosti hned na začátku vyšetřování Peška zprostil funkce. Jeho právní zástupce teď tvrdí, že až začne proces, soud nebude moct důkazy kvůli chybnému postupu žalobce použít. „Věřím, že soud rozhodne o tom, že věc vrátí zpět státnímu zástupci k došetření, protože nemá podle jakých důkazů celou věc soudit,“ řekl Peškův obhájce Michael Buchlovský.

Spis zatím leží na Městském soudu v Brně, hlavní líčení se tam ale konat nebude. Kolegové Jiřího Peška by totiž při posuzování případu mohli být zaujatí.

Jiřího Peška se zastal bývalý ministr spravedlnosti Blažek

I když se případ ještě nedostal k soudu, už stihl zaměstnat českou justici. Exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se Peška zastal, když v jeho prospěch podal stížnost k Nejvyššímu soudu. Upozornil tak na procesní chybu, kdy o Peškových námitkách proti stíhání rozhodoval stejný státní zástupce, který předtím vydal předběžný souhlas se zahájením trestního stíhání.

Soud uznal, že v tomto případě mohly existovat pochybnosti o nestrannosti žalobce a nařídil, že se námitkami musí zabývat nejvyšší státní zastupitelství. To minulý týden Peškovu stížnost definitivně smetlo ze stolu. 

Jiří Pešek přichází k soudu
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Protikorupční policie obvinila soudce Jiřího Peška z Městského soudu v Brně v prosinci 2012. Podle vyšetřovatelů měl zneužít svoji pravomoc a zasahovat do nezávislosti soudu.

Jak už v lednu informovala Česká televize, soudce se údajně snažil ovlivnit i svého kolegu Miloše Žďárského, který rozhodoval mediálně známou korupční kauzu exstarosty Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila a bývalého tajemníka radnice Brno-střed Radovana Novotného. Pešek podle informací ČT přišel za Žďárským s obálkou s dokumenty, které zpochybňovaly svědka v tomto případu. 

Pešek prý také přiděloval svému spřátelenému advokátovi Miroslavu Klusáčkovi drtivou většinu případů právního zastupování ex offo a pomáhal mu tak k odměnám. 

V případě odsouzení hrozí Peškovi až tříleté vězení. Soudce v současné době na pracoviště nedochází, po dobu dočasného zproštění má ze zákona nárok na padesát procent svého platu.