ČT: Policie stíhá bývalého tajemníka Znojma Krejčíře v další kauze

Znojmo - Bývalý tajemník znojemské radnice Vladimír Krejčíř čelí dalšímu trestnímu stíhání. Podle policie zneužil svoje pravomoci tajemníka, když ovlivnil zakázku na nákup dvou aut pro Centrum sociálních služeb ve Znojmě. České televizi Krejčířovo stíhání potvrdil státní zástupce, který má případ na starosti. Krejčíře letos v lednu soud potrestal ročním vězením za podvod a zpronevěru. Původní obvinění čítalo hned několik skutků, s výjimkou jediného jich ale soud bývalého úředníka zprostil. Krejčíř aktuální obvinění považuje za nesmyslné.

Do hledáčku policie se Vladimír Krejčíř znovu dostal kvůli nákupu dvou aut pro Centrum sociálních služeb ve Znojmě. Podle vyšetřovatelů majitel znojemského autosalonu prodal synovi Vladimíra Krejčíře auto se slevou, aby následně získal městskou zakázku.

Zmíněná firma soutěž na začátku roku 2010 skutečně vyhrála. Ředitelce Centra sociálních služeb ale vysoutěžená auta nevyhovovala kvůli malému zavazadlovému prostoru a vybavení. Vítězná firma proto nakonec dodala jiné vozy vhodnější pro rozvoz obědů pro seniory.

Podle policie do zakázky zasáhl právě tehdejší tajemník Vladimír Krejčíř. Bližší informace ale nechtějí poskytovat vzhledem k tomu, že kauzu pořád ještě vyšetřují.

Státní zástupce Antonín Chaloupka

"Ve věci jmenovaného je vedeno trestní stíhání  pro jednání, kvalifikované policejním orgánem dosud jako přečin zneužití pravomoci úřední osoby a zločin sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě (…). 

Skutek se týká jednání z října 2009 – května 2010 v souvislosti s veřejnou zakázkou na koupi dvou vozidel pro Centrum sociálních služeb ve Znojmě. S ohledem na skutečnost, že  vyšetřování zatím nebylo skončeno, nelze sdělit žádné další bližší informace, týkající se důkazů apod., nicméně nepochybně policejní orgán opatří veškeré dostupné důkazy svědčící jak ve prospěch, tak neprospěch obviněného. Konečné rozhodnutí zatím nelze předvídat."

Je to nesmysl, brání se novému obvinění Krejčíř

„Obvinění je nesmyslné, protože Centrum sociálních služeb mělo právní subjektivitu a svou ředitelku, tajemník v něm nikdy žádné úkoly neplnil ani nevypisoval samotnou zakázku,“ reagoval dnes na obvinění pro ČT Vladimír Krejčíř. Podle něj jen těžko mohl zasahovat do zakázky, kterou ani neměl na starosti.

„Je pravda, že si syn u stejného prodejce koupil auto, ale objednal si ho čtyři měsíce před vypsáním výběrového řízení. S prodejcem se dohodli na ceně a ta jím byla řádně uhrazena. Že bych dostal úplatek takhle dopředu, aniž bych věděl, že se auta budou skutečně kupovat? To je zajímavá konstrukce,“ poznamenal Krejčíř. Podle něj sice jeho syn slevu na auto dostal, ale nebyla nijak mimořádně vysoká.

Vladimír Krejčíř o tom, proč považuje obvinění za nesmyslné (zdroj: ČT24)

„Orgány činné v trestním řízení dosud nedocílily dostatečného úspěchu v hlavním trestním líčení, tak jen hledají další střípky a důvody, jak by klienta mohly nově obvinit,“ myslí si Krejčířův právník Michael Bartončík.

V kauze, která znojemskou radnici zachvátila na podzim 2010, policie obvinila vedle Krejčíře dalších sedm podnikatelů. Krajský soud v Brně vynesl převážně zprošťující verdikty - Krejčíře potrestal ročním vězením a peněžitým trestem za podvod a zpronevěru. S podmínkou odešel od soudu také jeden z podnikatelů.

Verdikt je zatím nepravomocný, Krejčíř i státní zástupce Ivan Hrazdíra se proti němu odvolali. Případ tak musí projednat ještě odvolací soud. „Pokud je mi známo, tak spis ještě nepřišel k odvolacímu soudu. V průběhu měsíců bude odeslán na Vrchní soud v Olomouci, kde bude probíhat odvolací řízení. Potrvá nejméně několik měsíců, možná i déle,“ dodal Bartončík.

Kauza Vladimíra Krejčíře

Kauza okolo znojemského tajemníka Vladimíra Krejčíře, která nakonec skončila ročním vězením a peněžitým trestem 100 tisíc korun, vypukla 23. září 2010. Tehdy na znojemské radnici zasahovali policisté z útvaru protikorupční policie. Z kanceláře tajemníka odnesli stohy dokumentů i počítače. Vladimíra Krejčíře rovnou vzali do vazby, aby nemohl ovlivňovat svědky.

Den po razii policie obvinila Krejčíře a další čtyři podnikatele, kteří ho podle tehdejších poznatků policistů upláceli, aby se dostali k zakázkám města. Ve vazbě Krejčíř strávil dva měsíce, pak byl stíhán na svobodě. Rok po rozsáhlé razii se počet obviněných rozrostl o další tři podnikatele z jižní Moravy.

Více než dva roky po razii, v prosinci 2012, začal případ projednávat Krajský soud v Brně. Rozsáhlou kauzu soud rozplétal několik týdnů, verdikt vynesl na konci února letošního roku. Podle soudu se státnímu zástupci nepodařilo prokázat korupci. Soud potrestal bývalého tajemníka Krejčíře za podvod a zpronevěru při zakázce na výrobu dřevěného stánku pro Znojmo. Uložil mu roční vězení a peněžitý trest 100 tisíc korun.

Trestu neunikl ani podnikatel, který Krejčíře uplatil 40 tisíci korunami, aby mohl zakázku dokončit. Jemu soud uložil trest ve výši šesti měsíců s odkladem na dva roky a navíc peněžitý trest ve výši 40 tisíc korun. Verdikt je zatím nepravomocný.