Příjezdová cesta ke koupališti v Bučovicích je opět zablokovaná

Bučovice - Závora a odstavené auto od dnešního rána blokují příjezdovou cestu k bučovickému koupališti. Stejně jako v roce 2010 tak majitel pozemků chce dát najevo nesouhlas s jejich užíváním městem. Podle Jiřího Hrubého, který ve sporu zastupuje svého otce, město cestu postavilo neoprávněně a za pozemky jeho rodině dluží nájemné. Spor se táhne už od roku 2006.

Lidé se na koupaliště dostanou pouze pěšky po vedlejších schodech, maminky s kočárky mohou využít bezbariérové cesty z jiné strany, která však znamená několika set metrovou zacházku. Dopoledne se na blokádu byli podívat policisté, kteří situaci zdokumentovali, ale nijak nezasáhli. Auto i závora totiž stojí na soukromém pozemku, který městu nepatří.

„V době, kdy s námi začalo město vyjednávat, už stála hrubá stavba koupaliště. Teprve v té době žádali o stavební povolení. Říkali, že nás to zasáhne pár metry čtverečními, ale z pár metrů bylo nakonec tři tisíce metrů čtverečních,“ vysvětlil už dříve důvody sporů Hrubý.

Koupaliště v Bučovicích
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Město sice v červnu odsouhlasilo dohodu o narovnání a přiznalo pochybení - tedy že pozemky užívá neoprávněně a cesta byla postavená bez řádné smlouvy. Spor však pokračuje dál. Dohoda ztroskotala kvůli problematickému vyjednávání o výši nájemného, které by město mělo majiteli pozemků platit.

Město je ochotné platit polovinu

Zatímco zástupce majitele požadoval 50 tisíc korun ročně, město mu nabídlo pouze 26 tisíc - tuto částku radnici doporučil nezávislý odborník ve znaleckém posudku. Zástupci majitele pozemků Jiřímu Hrubému se ale zdá příliš nízká, i když město nabídlo, že nájemné uhradí i zpětně za poslední dva roky. „Od roku 2006 nám město dluží částku plus mínuás 400 tisíc korun,“ trvá na svém Hrubý.

Jiří Hrubý je ochotný cestu ke koupališti zablokovat
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Posudek pana Hrubého předpokládá, že město je podnikatelem a že s tím pozemkem chce podnikat. Tomuto pohledu potom odpovídá navrhovaná cena pronájmu,“ uvedl letos v červnu právník města Robert Holfeuer s tím, že město není možné považovat za komerční subjekt.

„Ziskovost koupaliště je nulová. Každý rok končíme ve ztrátě několik desítek tisíc korun. Je tedy zjevné, že to není komerčně vydělávající podnik,“ řekl starosta Bučovic Radovan Válek (nez.).

Válek dnes sdělil, že město už majiteli poslalo peníze za předchozí dva roky, tedy celkem asi 52 tisíc korun. Vznikla tak paradoxní situace - Hrubý totiž na poslední návrh dohody radnice nepřistoupil a navíc tvrdí, že rodině dosud žádné peníze od města nepřišly.

Silnici bude město možná muset odstranit

Jiřímu Hrubému už pomalu dochází trpělivost. „Nechápu, proč by mělo nějaké zastupitelstvo rozhodovat o soukromém majetku, na který nemá žádné nároky. Já jsem jim své podmínky sdělil, s panem starostou jsme se na nich domluvili ještě předkomunálníma volbama, a ty neměním, na rozdíl od města,“ krčil rameny Hrubý.

Zástupce majitele Jiří Hrubý o sporu s městem (zdroj: ČT24)

Přestože připouští, že možnost dohody zde teoreticky stále je, jeho právník už údajně městu zaslal nařízení na odklizení nežádoucí stavby z pozemku - podle zákona na to má tři měsíce. „Snad by to jednou pro vždy vyřešilo celý tento svár,“ dodal.

Podle starosty Válka však město od právníka rodiny Jiřího Hrubého dostalo pouze výpověď z nájemní smlouvy, která ale nikdy nebyla uzavřena. „Pan doktor naznačil, že bude žádat i odstranění stavby, ale to bych nechal na právnících, jak tuto situaci budou řešit. Snažíme se o to, abychom se vůči panu Hrubému zachovali čestně. Jde nám hlavně o to udržet provoz koupaliště,“ uzavřel starosta.

Jak se spor v Bučovicích vyvíjel?

V průběhu let došlo na soudní spor i řadu potyček. Jiří Hrubý na znamení nesouhlasu se zastavěním jeho soukromého pozemku zablokoval přístupovou cestu na koupaliště. Na silnici postavil svůj vůz. Městská policie mu auto odtáhla, což Jiří Hrubý označil za krádež vozu z vlastního pozemku.

Celá kauza se táhne už od roku 2006, kdy Jiří Hrubý začal řešit pozůstalost po svém dědečkovi. Při projednávání zjistil, že město při stavbě koupaliště využilo tři tisíce metrů čtverečních z jeho pozemku, kde postavilo parkoviště a přístupovou cestu. Ačkoliv v roce 2007 podepsal Hrubý předběžný souhlas s užíváním pozemků, následné spory úmluvu zrušily. Problémy dříve nastaly v definování nezbytně nutného rozsahu stavby, který se město zavázalo dodržet. Podle Hrubého radnice pozemky zastavěla či znehodnotila téměř celé.

V březnu roku 2009 podal Hrubý na město trestní oznámení, a vznikl tak občanskoprávní spor. Reakcí na to byla žaloba, kterou město na Hrubého podalo. Soud ji ale zamítl. Nové vedení Bučovic dává přednost vyjednávání o nájmu - s Hrubým se však nemůže dohodnout na jeho výši.