Inspekce uzavřela Tesco v Boskovicích. Kvůli myším

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zavřela prodejnu Tesco na ulici Chrudichromská v Boskovicích. Inspektoři našli v zázemí prodejny i na prodejní ploše myší trus. Přímo na prodejně mezi balíky s moukou pak našli inspektoři živou myš.

„Inspekce zjistila závažné porušení hygienických předpisů. V zázemí provozovny, konkrétně ve skladu potravin, bylo zjištěno velké množství exkrementů hlodavců, a to zejména pod paletami, kolem zdí a u rampy,“ uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. 

Živou myš kontroloři našli na prodejní ploše v úseku prodeje mouky. „Po uzavření pobočky provozovatel v souladu s uloženým opatřením zahájil komplexní úklid prodejny včetně regálů a odstranění poškozeného zboží. Specializovaná firma rovněž zahájila deratizační práce,“ dodal Kopřiva. 

Prodejna se znovu otevře až poté, co její provozovatel prokáže, že problémy odstranil. Ani tak se ale nevyhne správnímu řízení, které s ním už inspekce zahájila. 

„V letošním roce SZPI uložila zákaz užívání prostor z důvodu přítomnosti škůdců už ve 14 prodejnách potravin. Výskyt škůdců v potravinářských provozech představuje riziko pro lidské zdraví zejména proto, že hlodavci mohou přenášet závažná onemocnění,“ uzavřel Kopřiva. Nedávno inspektoři například ze stejných důvodů zavřeli prodejnu Penny Market v Letovicích.