Ošetřovatelé v brněnské zoo očkovali trojčata rysa kanadského

Brno – Trojčata rysa kanadského dnes přeočkovali ošetřovatelé v brněnské zoologické zahradě. Mláďata přišla na svět v květnu, až v půli července se je podařilo pracovníků zoo odchytit a poprvé naočkovat. Dvě samičky a jeden sameček budou s matkou ještě asi sedm měsíců, pak musí rodiče opustit.

„Můžeme potvrdit, že sameček a dvě samičky jsou zdraví a velmi aktivní,“ uvedla mluvčí zoo Monika Brindzáková. Při odchytu mláďat před dvěma týdny provedli ošetřovatelé čipování a vakcinaci, dnes skončila trojice malých rysů kvůli přeočkování znovu v rukou veterinářů. 

„Chovatelé zaznamenali přírůstek ve výběhu rysů kanadských přibližně v polovině května. Tato poměrně velká expozice je porostlá keři a vzrostlými stromy a vzhledem k tomu, že samice byla v prvních týdnech po porodu velmi obezřetná, nedovolila chovatelům se k mláďatům přiblížit,“ vysvětlila Brindzáková. 

  • Mládě rysa kanadského zdroj: ČTK
  • Malému rysovi jsou tři měsíce zdroj: ČTK

Pokud se rysové cítí ohroženi, dokáží i šplhat na stromy. Chovatelé proto začali dospělé rysy krmit v boudách, které se nacházejí mimo návštěvnickou trasu. Před dvěma týdny se jim tak podařilo dospělé rodiče uzavřít a mláďata z výběhu bezpečně odebrat. Současně proběhla i úprava výběhu a v těchto dnech se mohou návštěvníci těšit pohledem na celou rysí rodinku.

Samostatnými lovci se tyto šelmy stávají až v 9 měsících. Mláďata zůstávají s matkou přibližně 10 měsíců a poté musí rodiče opustit. 

Rys kanadský (Lynx canadensis)

Rys kanadský, jak název napovídá, žije v lesích v Kanadě, na Aljašce a severu USA. V porovnání s rysem ostrovidem dorůstá menší velikosti a má více vyvinuty licousy i štětičky na boltcích, delší srst, světlejší základní zbarvení a neznatelné skvrnění. Živí se ptáky, hlodavci, rybami, ale uloví i zesláblého jelena. Ve volné přírodě se dožívá 15 let.