Jen pět procent reklam u silnic je umístěno správně nebo legálně

Brno - Některým Brňanům už došla trpělivost s nelegálně postavenými billboardy u silnic. Iniciativy jako Nechceme billboardy u silnic začínají aktivně tlačit na stavební úřady, aby donutily majitele nelegálních velkoplošných reklam tyto stavby z blízkosti silnic odstranit. Zbraň v boji se špatně umístěnou reklamou mají i policisté. Jejich závazné stanovisko je totiž podmínkou pro povolení nových reklam nebo prodloužení povolení pro ty stávající.

Střety havarovaných aut s billboardy u silnic často končí tragicky a reklamní plakáty navíc rozptylují pozornost řidičů. Občanské iniciativy, snažící se o regulaci počtu billboardů a reklamních poutačů, mohou v Brně slavit první vítězství. Díky nim, novému zákonu a aktivnímu přístupu policie z brněnských ulic zmizelo na 450 bannerů, 50 reklamních směrovek a poutačů a 30 billboardů.

Billboardy jsou pastí pro řidiče, což dokládá i statistika. Podle ní při nehodách v souvislosti s reklamou u silnic zemře ročně asi deset lidí. I to je důvod, proč mají velkoplošné reklamy do roku 2017 definitivně zmizet taky z okolí dálnic a rychlostních silnic, což nařizuje novela silničního zákona z roku 2012.

Boj s nelegální reklamou umožnil nový zákon. Ten stanoví, jak daleko může být reklama od silnice nebo dopravního značení. V neposlední řadě také zakazuje umístění většiny reklam u silnic první třídy a dálnic. Zavádí i omezenou dobu povolení na pět let, takže do této doby zmizí i velká část povolených reklam u silnic, kde se jezdí rychleji. Důležité je i závazné stanovisko dopravní policie, která může reklamní poutač zakázat v případě, že by mohl rozptylovat řidiče nebo by byl příliš blízko dopravních značek.  

Policistům se boj s nelegální reklamou daří

Díky brněnským policistům zmizel černý billboard například z ulice Sportovní. „Po dohodě s majitelem byl nelegálně umístěný billboard neprodleně odstraněn. Zůstává tu jeden legální bigboard, ale tomu bude končit doba, po kterou může užívat místo u silnice. Naše stanovisko bude takové, že prodloužení povolení určitě nepodpoříme, protože je v ochraném pásu pozemní komunikace a tedy potenciálně nebezpečný,“ uvedl vedoucí dopravního inspektorátu Policie České republiky Brno-město Roman Póč.

Vedoucí dopravního inspektorátu brněnské policie Roman Póč (zdroj: ČT24)

V Brně iniciovali policisté i další viditelné změny. „Už v průběhu minulého roku jsme se reklamami u silnic zabývali velice intenzivně. Například na křižovatce ulic Sportovní a Cimburkova byly reklamní poutače umístěné před semaforem a přechodem pro chodce, a tím vadily ve výhledu řidičům. Toto jsme nemohli akceptovat,“ doplnil Póč.

Za současný stav může z velké části změna legislativy povolující reklamu u silnic. „Dříve byla legislativa nejasná a postupně se měnila. Dnes máme reklamní poutače, které buďto nebyly vůbec povoleny a jsou tedy umístěny načerno. Nebo máme poutače, které byly povoleny podle platné legislativy v minulosti, ale v současné době už jejich umístění nevyhovuje. Ty bude potřeba znovu posoudit a případně odstranit,“ uzavřel Póč.

V Žabovřeskách se nelegálních reklam zbavili

Problém s reklamou blízko silnice řeší i v brněnské městské části Komín. „Kolem Kníničské ulice se nové reklamy objevují každou chvíli, takže jejich přesný počet nemůžeme znát. Některé jsou umístěny na soukromých pozemcích, což povolili majitelé. Některé jsou ale dodnes umístěné načerno. Na stavební úřad příliš tlačit nemůžeme, tady si musí stěžovat samotní lidé,“ řekl místostarosta městské části Brno-Komín Jiří Sedláček (ČSSD).

Jak odstranit nelegální billboard?

1. Vytipujte si potenciálně nelegální billboard. Nelegálně postavené billboardy na sobě většinou nemají název firmy, které patří. Stávají blízko silnic a dobrým vodítkem bývá i zasazení billboardu do betonových základů - ty legální mají většinou pevnější konstrukci a lepší ukotvení.

2. Zapište si polohu reklamy a vyfoťte ji. Fotky pak pošlete na příslušný stavební úřad.

3. Stavební úřad začne pátrat po vlastníkovi. Pokud vlastníka nenajde, nechá černou stavbu odstranit.

Situaci s reklamami a vůlí stavebního úřadu ale dobře ilustruje silnice Kníničská, která vede jak přes Komín, tak i přes Žabovřesky. Stavební úřad městské části Žabovřesky proti nelegálním reklamním plochám aktivně bojuje. V poslední době díky němu zmizely dva billboardy. „V naší městské části už žádné nepovolené billboardy nejsou. Poslední byly v nedávné době demontovány na ulici Kníničská. Stavební úřad totiž provádí pravidelné kontroly. Žádné nové už povolovat nebudeme,“ uvedl starosta městské části Brno-Žabovřesky Pavel Tyralík (ČSSD).

Na části silnice v Komíně naopak zatím stojí všechny reklamy. I v Komíně se ale blýská na lepší časy. Zastupitelstvo vyslechlo hlasy občanů a situací s nelegálními i legálními, ovšem nevhodně umístenými reklamními poutači, se bude na nejbližším zasedání zabývat. „Billboardy projednáme v září na radě a potom na zastupitelstvu. Ty oficiálně povolené budeme bedlivě hlídat a nepovolovat je, až jim vyprší smlouvy,“ dodal Sedláček.

Téma billboardů u silnic v UVR (zdroj: ČT24)
Vydáno pod