Bystřická radnice opět zvažuje koupi Podhoranu

Bystřice pod Hostýnem – Starosta Bystřice pod Hostýnem nevyloučil odkup hotelu Podhoran. Čeká na novou nabídku majitele. Ten do hotelu před rokem nastěhoval sociálně vyloučené poté, co město odmítlo za budovu v centru města zaplatit 23 milionů a nabídlo jen 13 milionů korun. Situace ve městě se ale mezitím vyostřila. Podle policie přibyly drobné krádeže, nadávky i fyzická napadení.

V osmitisícové Bystřici pod Hostýnem roste nespokojenost. Lidem vadí ubytovna v hotelu na náměstí, kam majitel sestěhoval sociálně vyloučené lidi z různých koutů Moravy. Na otázku, co je největší slabinou současné Bystřice, mají místní podobné odpovědi: Hotel Podhoran a jeho nájemníci. Těmi jsou v drtivé většině Romové, odborníci proto varují, že situace by mohla vygradovat v rasové nepokoje, jako se to stalo i na jiných místech republiky.

„Vyšla jsem z obchodu a pak jsem kolem sebe ucítila takový pohyb. Tak jsem se ohlídla a cikán měl moji peněženku pod paží,“ svěřila se jedna z bystřických obyvatelek. Romové, kteří bydlí v Podhoranu, zase cítí velký tlak okolí. „Jsou tady rasisti, nadávají do cikánů a tak,“ stěžoval si jeden z obyvatel ubytovny.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková viní majitele Podhoranu ze zneužívání systému vyplácení sociálních dávek. „Je to zářný případ byznysu s chudobou, kdy se zde snaží někdo využít chyby v českém dávkovém systému,“ uvedla Šimůnková.

Zmocněnkyně požaduje důslednější kontroly poskytování sociálních dávek. Navrhuje taky snížení doplatků na bydlení, aby už částka nelákala podnikatele k jejich zneužití. Změny musí potvrdit vláda.

Statistiky jsou neúprosné – drobných krádeží ve městě v poslední době přibylo o 300 procent. „Naše hlídky jsou tam permanentně, protože to vnímáme jako bezpečnostní riziko. Během tří měsíců jsme řešili asi 50 událostí, které se týkají výtržností nebo podezření z různých majetkových trestných činů,“ potvrdila mluvčí zlínské policie Jana Macalíková.

Ubytovna, zkolaudovaná na 96 lůžek, navíc doslova praská ve švech. „Momentálně je tam ubytovaných asi 150 lidí - 70 dospělých a další jsou děti a údajně krátkodobé návštěvy. Samozřejmě si neděláme iluze o tom, že jsou to opravdu jen krátkodobé návštěvy,“ dodala Macalíková.

Hovoří odborník na extremismus Miroslav Mareš (zdroj: ČT24)

Před sestěhováváním lidí do ubytoven a vytvářením podobných ghett odborníci už dlouho varují. „Je to problematické zejména ve chvíli, kdy je to spojeno s nárůstem kriminality. Protože to jsou lidé mnohdy dlouhodobě sociálně vyloučení, žijí způsobem života, který neodpovídá normám vyznávaným majoritou, a v tu chvíli vzniká problém. Lidé jsou zvyklí na svůj klid a najednou ztrácí pocit bezpečnosti,“ upozornil odborník na extremismus Miroslav Mareš.

Podobných míst je podle něj v republice celá řada. Gradující nespokojenost místních ale může zadělat na budoucí problém. „Zvláště, pokud se toho chopí extremisté, nebo někteří místní nespokojenci a zorganizují tam sérii demonstrací, která povede ke střetům,“ dodal Mareš.

Radnice znovu zvažuje koupi hotelu

Před přeměnou bývalého hotelu v ubytovnu varoval majitel Podhoranu už před lety. Po neúspěšném jednání s radnicí, která byla podnikateli ochotná dát za hotel 13 milionů místo jím požadovaných 23 milionů korun, jednání zkrachovala. Podnikatel proto splnil svůj původní záměr a do hotelu sestěhoval sociálně vyloučené rodiny.

Radnice po téměř roční zkušenosti s ubytovnou znovu uvažuje o odkupu hotelu. „Žádnou nabídku jsem v poslední době nedostal, ale nevylučuju jednání v tomto smyslu,“ potvrdil starosta Bystřice pod Hostýnem Zdeněk Pánek (nez.). Mezitím se město snaží zajistit bezpečnost, jak to jen jde. „Strážníky jsme nenavyšovali, protože to samozřejmě generuje výrazné finanční nároky. Nicméně mají takzvané pohotovosti,“ dodal starosta.

Jestli se město výhodnější nabídky na koupi hotelu dočká, se zatím neví. Majitel, který nekomunikuje s médii, už za překročení kapacity Podhoranu dostal několik pokut. Zatím jen v řádu několika tisíc. Při opakovaném nerespektování kolaudačního rozhodnutí ale může zaplatit až milion.

Ubytovny jako problematický byznys

Ubytovny jsou výdělečný byznys pro majitele a velkým problémem pro radnice. Sestěhovat tolik sociálně vyloučených lidí na jedno místo a vytvořit tak ghetto, kde většina lidí nemá práci ani vzdělání, totiž vytváří podhoubí pro kriminalitu a následně i silnou nespokojenost místních starousedlíků.

Už několik radnic v regionu čelilo hrozbě, že právě v jejich městě vznikne ubytovna. Často šlo o nevyužívané hotely. Někteří majitelé prázdných budov strach z ubytoven využívají, aby radnici dotlačili ke koupi neprodejné nemovitosti.

V Lipovci radnice jednala o koupi nevyužívaného hotelu Zlatá lípa. Městem se rozšířila spekulace, že by z něj měla vzniknout levná ubytovna, a strach obyvatel dohnal vedení radnice k jednání s majitelem.

Blanenská radnice koupila na konci září 2011 zchátralý hotel Dukla v centru města za 30,5 milionu korun. Město se do dražby zapojilo z obavy, aby v hotelu nevznikla ubytovna. Hned poté se objevil podobný problém, tentokrát s hotelem Hejč, který leží jen pár set metrů od Dukly. 

Prázdný areál bývalého strojírenského učiliště v Rousínově, který se už několik let marně snaží prodat jihomoravský krajský úřad, zase vystrašil tamní radnici. Vedení města zvažovalo odkup areálu, protože se mezi lidmi šířila fáma o možné ubytovně. Od nákupu ale nakonec radnice ustoupila a bývalé učiliště je dodnes prázdné.