Nádrž skrytá hluboko v zemi zachytí splašky dřív, než se dostanou do Svratky

Brno - Nenápadná stavba obklopená kruhovou silnicí v Jeneweinově ulici v Brně ukrývá vstup do nové retenční nádrže. Stavba za více než 580 milionů korun bude při vydatných deštích zachytávat znečištěnou vodu, které se dosud vlévala do řeky Svratky. Obří zásobník, který se stavěl dva roky, pojme až 8 600 metrů krychlových vody. Brňanům začne sloužit od srpna.

„Dno nádrže je založeno 31 metrů pod zemí a při velkých deštích zabrání přepadům vody z kanalizace do řeky,“ vysvětlil význam nové nádrže primátor Brna Roman Onderka (ČSSD).

Vydatný déšť zalije Brno průměrně 85krát do roka a v 31 případech nestačí vodu pojmout kmenová kanalizační stoka B. Moderní technologie retenční nádrže zajistí, že i při těch největších deštích se do Svratky dostane jen čistá voda.

Po dešti se znečištěná voda, kterou nádrž zachytí, přečerpá do kmenové stoky a postupně přeteče do čistírny odpadních vod v Modřicích.

Stavba, jejíž hodnota překračuje 580 milionů korun, začala v roce 2011 u soutoku Svratky se Svitavským náhonem v Jeneweinově ulici v Brně-Komárově. Nová retenční nádrž bude od srpna sloužit pro čtvrtinu Brna - stoka začíná v Žebětíně a ústí do čistírny v Modřicích. Jak stavební práce postupovaly, se podívejte ve fotogalerii.

Kanalizační síť v Brně

Brno má dvojí systém kanalizace. Ta splašková odvádí splašky do čističky. Vodu ze střech, silnic i dalších zpevněných ploch pak dešťová kanalizace odvádí jiným potrubím do toků. V mnohých ulicích je však kanalizační potrubí postaveno jako jednotné. V době sucha tak voda plyne do čističky, při intenzivnějších srážkách však systém není schopen její množství zvládnout a smíšená voda přepadá v Komárově do Svitavského náhonu a odtud teče do Svratky.

Vydáno pod