Ochranný certifikát pro valašský frgál je v ohrožení

Velké Karlovice – Valašské frgály by měly už za měsíc získat evropský ochranný certifikát. Známka má tradičnímu pečivu zajistit ochranu podobně jako pardubickému perníku nebo štramberským uším. Jenže k jejímu udělení možná nakonec nedojde - autorka žádosti a velká propagátorka frgálů v Česku i ve světě Jana Kasalová letos zemřela a její pekárna ukončila činnost. Ministerstvo zemědělství tak teď neví, komu případně certifikát předat.

Sladké pečivo s hruškovou, tvarohovou nebo povidlovou náplní milují místní i turisté, kteří na Valašsko zamíří. Aby jeho tradiční receptura předávaná na Valašsku z generace na generaci nezanikla, usilovala už od roku 2006 majitelka pekařství Valašské frgály Jana Kasalová z Velkých Karlovic o získání zeměpisné ochrany pro oblíbenou pochoutku.

Certifikát má zajistit, že název frgál ponese jen specifický koláč z Valašska. V praxi to znamená, že výrobce z jiného regionu nemůže tento název používat ani péct koláč, který bude jako frgál vypadat.

Jana Kasalová dva roky pátrala v archivech po historii frgálu a shromažďovala další podklady nutné pro žádost. Tu v roce 2006 podala k Úřadu průmyslového vlastnictví, která jej po schválení o dva roky později odeslala Evropské komisi. Žádost už čeká jen poslední připomínkování a pokud komise nevznese zásadní námitky, získá valašský koláč evropskou ochranu od 1. září.

Jedinou autorkou a garantem žádosti byla právě zesnulá Jana Kasalová. Ministerstvo zemědělství teď podle svých slov může jen čekat, jak dopadne dědické řízení a jestli její zaniklou pekárnu nahradí nová, která se postará o nezbytnou administrativu spojenou s evropskou ochranou. „V každém případě je to tradice, která by měla být dotažena dále,“ myslí si ředitelka hotelu Lanterna Velké Karlovice Zuzana Vašutová. V tuto chvíli je ale otázkou, jestli se najde někdo, kdo certifikát převezme.

Ředitelka hotelu Lanterna Zuzana Vašutová o frgálech (zdroj: ČT24)

Frgál je druh sladkého pečiva tradičně vyráběný na Valašsku. Na rozdíl od koláčů má frgál obvykle průměr kolem 30 cm, je vyroben z kynutého těsta a je posypán sladkou drobenkou. Náplně frgálů jsou takřka výhradně sladké, mezi nejpopulárnějí patří makový frgál, tvarohový frgál, povidlový frgál a hruškový frgál. Existují také méně obvyklé náplně jako například jahodové a meruňkové frgály.

Označení „frgál“ se původně používalo pro zmetky, tedy nepovedené kusy koláčů. Dříve se pekly také slané druhy frgálů s náplní z kysaného zelí nebo řepy, ty už se v současnosti příliš nevyskytují.

Frgály se pekly pro slavnostní příležitosti, svatební hostiny a lidové slavnosti. První písemné zmínky o frgálech pocházejí z roku 1826 a jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby. Mezi tradiční perly Valašska patří slivovice a právě frgály.

(zdroj: Wikipedie)