V Moravském krasu objevili speleologové novou jeskyni - Matalovu Vymodlenou

Holštejn (Blanensko) - Třicet metrů dlouhá jeskyně s bohatou krápníkovou výzdobou skrývala své tajemství rok a půl. Tak dlouho trvalo týmu speleologů, než se do jeskyně tvaru gotické chodby prokopali. Prostor je tak vysoký, že se v něm dospělý člověk může i postavit. Jeskyni s podobně bohatou krápníkovou výzdobou se navíc podaří objevit jen jednou za několik let.

Z jedné strany končí prostor závalem kamenů, na druhé straně hliněnou hradbou, za níž pravděpodobně vede cesta na povrch. Důležitá je pro odborníky hlavně krápníková výzdoba, která nabízí veškeré druhy krápníků známé v Moravském krasu. Právě kvůli přírodním skvostům zůstane jeskyně pro veřejnost uzavřená.

Skupina nadšených jeskyňářů si razila cestu asi čtyřicet metrů dlouhou chodbou po čtyřech. Přístupová cesta je totiž menší než jeskyně samotná. Kromě náročné práce v podobě vyvážení koleček sutě a hlíny, si speleologové museli zařídit také řadu povolení. Že se na konci náročné cesty skrývá krásný jeskynní prostor věděli jeskyňáři díky proutku, který při své práci používají.

Jeskyňáři svůj objev pojmenovali Matalova Vymodlená podle svého nejstaršího kolegy Antonína Matala. Byl to trochu i narozeninový dárek, protože krátce po objevu nové jeskyně oslavil jejich kamarád osmdesáté narozeniny. „Když jsme kopali a kopali, tak jsem si pořád ve volných chvilkách představoval, jaké to bude,“ vzpomíná Matal.

Vchod do nově objevené jeskyně chrání dveře z oceli. Jeskyňáři svoji práce ještě neskončili. Nový objev musí zaměřit, zdokumentovat a prozkoumat z pohledu geologie nebo paleontologie. Speleologové našli také několik koster různých druhů netopýrů a kosti medvěda jeskynního. Šlo o prstní články z tlapy, které měřily asi čtyři centimetry. Zatím není jasné, zda jde o kosti jednoho zvířete, nebo v jeskyni žilo medvědů hned několik.

V Moravském krasu je víc než 1 600 jeskyní a každý rok se podaří odhalit několik dalších metrů jeskynních prostor. Podobně velká dutina s bohatou krápníkovou výzdobou se ale speleologům zjeví jen jednou za několik let.

No comment: speleologové v Matalově Vymodlené jeskyni (zdroj: ČT24)
Vydáno pod