Stížnost stíhaného soudce Peška musí projednat jiný státní zástupce

Brno – Případ soudce Jiřího Peška, který v lednu dočasně přišel o talár, musí přezkoumat jiný státní zástupce. Dnes o tom rozhodl Nejvyšší soud. Stížnost v Peškův prospěch podal k soudu ještě v době svého úřadování exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), a to kvůli procesní chybě. Pešek byl vydán k trestnímu stíhání pro podezření ze zasahování do nezávislosti soudu a zneužití pravomoci.

Nejvyšší soud vyhověl stížnosti exministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který se zastal stíhaného soudce Jiřího Peška. Blažek spatřoval porušení zákona v tom, že o Peškových námitkách proti stíhání rozhodoval stejný státní zástupce, který před tím vydal předběžný souhlas se zahájením trestního stíhání. Podle Blažka to zpochybňuje jeho objektivitu.

Za ministerstvo spravedlnosti, jehož dnes už bývalý šéf Blažek stížnost podal, dnes k soudu nikdo nedorazil. Naopak na nezvyklé straně soudní síně se ocitl sám soudce Pešek, který na jednání přišel se svým obhájcem Michaelem Buchlovským.

„Státní zástupce dal pokyn k zahájení trestního stíhání. Taky už rok dopředu dal pokyn ke sledování a odposlouchávání soudce Peška. Takže je jasné, že nemůže rozhodovat o zastavení řízení,“ hájil dnes svého klienta advokát Buchlovský s tím, že v takovém případě o stížnosti rozhoduje nadřízený státní zástupce. V tomto případě měl věc posoudit někdo z Nejvyššího státního zastupitelství. „My jsme za celou dobu navrhovali provedení možná 15 nebo 20 důkazů, nebyl proveden ani jediný. Svědkové, kteří byli dosud vyslechnuti, tak vyloučili jakékoliv jednání, které by bylo možné klást Jiřímu Peškovi za vinu,“ dodal advokát.

Nejvyšší soud dnes uznal, že státní zastupitelství porušilo zákon v neprospěch obviněného Peška. „Soud nám dal za pravdu, že byl porušen zákon už na samotném počátku trestního stíhání,“ zhodnotil advokát Buchlovský. Napadené usnesení i další rozhodnutí Nejvyšší soud zrušil. O stížnosti teď musí znovu rozhodnout někdo z žalobců Nejvyššího státního zastupitelství. „Rozhodnutím Nejvyššího soudu jsou také zrušeny všechny kroky, které se zatím ve věci udály,“ potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. V případě, že stíhání Peška bude pokračovat, bude proto muset policie  znovu vyslechnout některé svědky.

Soudce měl ovlivňovat kolegy, dočasně přišel o talár

Protikorupční policie obvinila soudce Jiřího Peška z Městského soudu v Brně loni v prosinci. Podle vyšetřovatelů měl zneužít svoji pravomoc a zasahovat do nezávislosti soudu. Svým kolegům údajně poskytoval materiály, které mohly případně znevěrohodnit svědky. Jak už v lednu informovala Česká televize, měl se soudce snažit ovlivnit i svého kolegu, rozhodujícího mediálně známou korupční kauzu. 

Všechny indicie směřují k případu exstarosty Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila a bývalého tajemníka radnice Brno-střed Radovana Novotného. Nejznámější jihomoravskou korupční kauzu rozhodoval soudce Miloš Ždárský, právě za ním Pešek podle informací ČT přišel s obálkou, ve které byly dokumenty, které zpochybňovaly svědka v tomto případu.

Pešek prý také přiděloval svému spřátelenému advokátovi Miroslavu Klusáčkovi drtivou většinu případů právního zastupování ex offo a pomáhal mu tak k odměnám.

V případě odsouzení hrozí Peškovi až tříleté vězení. Soudce v současné době na pracoviště nedochází, po dobu dočasného zproštění má ze zákona nárok na 50 procent svého platu.

Vydáno pod