Ženy na mateřské rozjíždějí podnikání. Pomáhá jim Coworking centrum

Brno - Návrat do práce je pro mnoho matek na mateřské dovolené nesplnitelným snem. Kvůli péči o potomka jsou na pracovním trhu často diskriminovány, proto se snaží najít alternativní cestu. Díky brněnskému Coworking centru mohou pracovat na rozjezdu podnikání, zatímco o jejich dítě pečují pracovníci dětského koutku.

Marie Pinkavová je posledních sedm let v jednom kole. Nejprve byla na mateřské dovolené se synem Štěpánem, k němu před dvěma lety přibyla ještě dcera Nela. „Jak asi každá maminka ví, denně musí zvládnout a zajistit řadu věcí pro celou rodinu. I kdyby měl den třicet hodin, doma bych čas na vymýšlení podnikání asi nenašla. Tady se ale člověk může oprostit od každodenních povinností a starostí a opravdu se soustředit na svoje podnikání,“ shrnula hlavní výhody centra Marie Pinkavová.

Obě její děti chodí do centra s ní, ale zároveň ji neruší při práci - starají se o ně pečovatelky v dětském koutku. „Bez hlídání by to nešlo,“ potvrdila Pinkavová.

Matky o svých zkušenostech s brněnským Coworking centrem (zdroj: ČT24)

Právě celodenního hlídání si maminky cení nejvíce. Centrum jim nabízí i další služby. „Maminkám nabízíme vzdělávací kurzy, které rozvíjejí jejich schopnosti a znalosti potřebné při podnikání. Samozřejmostí je také kancelářské místo – tedy vlastní stůl, počítač a internet,“ popsala další služby centra jednatelka Lenka Šebelová.

Ženy na mateřské rozjíždí podnikání především ve službách - jako právničky, PR pracovnice nebo překladatelky na volné noze. Řada z matek se ale rozhodla původní profesi opustit úplně a podnikání zacílit na děti. „Chci si založit dětskou skupinu, ale zatím nemám tak nastudovanou legislativu. Doufám, že si tady potřebné vzdělání doplním,“ řekla maminka tří malých dětí a bývalá překladatelka a tlumočnice Jana Martinák.

  • Maminky svěřují svoje děti pečovatelkám zdroj: ČT Brno
  • Maminky svěřují svoje děti pečovatelkám zdroj: ČT Brno

Co je to coworking?

Coworking je způsob práce u nezávislých profesí, kdy jednotliví lidé sdílejí jeden pracovní prostor často v neformálních podmínkách. Tradice coworkingu pochází ze Spojených států, ale jedná se o poměrně mladou metodu práce. První centra se objevila až na počátku 21. století. U nás vznikají postupně od roku 2009.

Součástí coworkingových center bývá kromě kancelářského zázemí rovněž vybavená kuchyňka, sociální zařízení, místo pro relaxaci či zasedací místnost s projektorem.

Služeb centra v prvním roce fungování využily dvě stovky maminek. Třicet z nich absolvovalo všechny přípravné kurzy, šest z nich už má živnostenský list a úspěšně podniká.

Veškeré vzdělávací kurzy, dětský koutek i pracovní zázemí v centru města mají ženy na mateřské dovolené k dispozici zdarma. Projekt brněnského Coworking centra je financovaný z evropských fondů.