Socha Jošta pro Brno je už z poloviny hotová

Brno - Obří socha markraběte Jošta na koni, která doplní trojici soch na Moravském náměstí v Brně, získává v dílně sochaře Jaroslava Róny jasné obrysy. Umělec už svařil šestimetrovou kostru koně a jezdce a dnes ji začal obalovat hlínou. Róna na díle ale pracuje bez smlouvy - Brno ji totiž nestihlo od května sepsat a schválit.

Jen obří kovovou kostru vyráběl malíř a sochař Jaroslav Róna tři měsíce. „Jsme ve fázi před nanášením vrstvy hlíny, která bude po celé ploše v tloušťce asi pět až šest centimetrů,“ popsal Róna. Finální socha, bronzová, bude ale dokončena až za dva roky.

Zatímco obří plastika markraběte Jošta získává v dílně malíře a sochaře Róny konkrétní podobu, na smlouvu o dílo autor sochy stále čeká. Brno smlouvu vytváří už od letošního května, kdy Róna úředníkům poslal všechny podklady.

„Od května jsme tyto materiály pečlivě prozkoumávali a teď v červenci už bude Rada města Brna projednávat podobu smlouvy na vytvoření a realizaci jezdecké sochy. Věc je poměrně složitá, musí se dobře připravit,“ reagoval mluvčí Brna Pavel Žára na dotaz, proč ještě není smlouva sepsaná. Jednání rady je naplánováno na 17. července.

Architekt Jaroslav Róna o výrobě sochy (zdroj: ČT24)

Černá bronzová postava na koni s nezvykle dlouhýma nohama má být alegorií Odvahy. Jako poslední prvek doplní stávající tři sochy na Moravském náměstí v Brně, které symbolizují Prozíravost, Umírněnost a Spravedlnost. Socha by se měla v centru Brna objevit na podzim 2015. Monument bude tak vysoký, že Brňané budou moci pod sochou i procházet. Dílo za 6,8 milionů korun zaplatí město, bezmála 1,5 milionem korun přispěla na její vznik také sbírka občanského sdružení Jošt Moravský.

Na tvorbu sochy padne asi 500 kilogramů železa, okolo devíti tun hlíny, tuna a půl sádry a přibližně sedm tun bronzu.

Původně měla socha Jošta stát na Moravském náměstí už v roce 2010, kdy si město připomínalo 660. výročí narození tohoto významného středověkého politika. Bylo vybráno  dílo zesnulého sochaře Maria Kotrby, které ale nakonec radní pro jeho přílišnou avantgardnost neposvětili.

Kdo byl Jošt Moravský?

Jako druhé dítě, ale první syn se narodil Markétě Opavské a moravskému markraběti Janu Jindřichovi, mladšímu bratru Karla IV. Byl vychováván jako případný dědic českého trůnu, protože Karel IV. měl tehdy jen dcery. Po smrti svého otce v roce 1375 se Jošt ujal vlády nad markrabstvím.

Už v osmdesátých letech 14. století však vypukly na Moravě spory mezi Joštem a jeho mladšími bratry, které vyústily ve vleklou domácí válku. Za podpory bratrance Zikmunda ve snaze získat prostřednictvím sňatku uherský trůn obdržel Jošt nakonec Braniborsko. Jako braniborský markrabě měl právo volit římského krále.

Splnění svých mocensko-politických ambicí se Jošt dočkal až na sklonku života. Dne 1. října 1410 byl v kostele sv. Bartoloměje ve Frankfurtu nad Mohanem zvolen římským králem. Necelé čtyři měsíce poté náhle v Brně zemřel a okamžitě se objevily spekulace o jeho otrávení. Ani tehdejší přísné vyšetřování, ani novodobý průzkum kosterních pozůstatků však Joštovu násilnou smrt neprokázaly.

Zdroj: Encyklopedie dějin města Brna

Vydáno pod