Svého strážníka má stále víc obcí. Doufají, že sníží kriminalitu

Ivanovice na Hané - Čím dál více obcí a měst se nespoléhá jen na státní policii, ale pořizuje si vlastního strážníka. Strážníka mají od července také Ivanovice na Hané. Starosta doufá, že díky jeho práci například zmizí z náměstí opilci, kteří narušují veřejný pořádek. Za poslední tři roky si nového strážníka v České republice pořídilo 18 měst a obcí.

Strážník Ivan Gibala hlídá ivanovické ulice a náměstí necelá dva týdny, práce má ale víc než dost. Největší problémy má bezmála třítisícové město s drobnou kriminalitou a lidmi, kteří se opíjí v ulicích a dělají nepořádek. „Ze začátku se na mě lidé dívali s úsměvem, ale už jsem si u nich získal respekt,“ popsal Gibala. Denně řeší nejméně tři přestupky a doslova na každém kroku ho lidé zavalují stížnostmi.

Ještě vloni se rozhodli proti vyšší kriminalitě v Ivanovicích zakročit tím, že příspívali policii na benzín, aby k nim zajížděla častěji. Situace ve městě se nezlepšila. „I policisté jsou limitováni, nemůžou tady být pořád. Proto jsme se v zastupitelstvu shodli, že si vytvoříme vlastní městskou policii,“ vysvětlil starosta Ivanovic na Hané Jozef Heretík (nez.). Vlastní strážník letos Ivanovice na Hané vyjde na 600 tisíc korun.

Ivan Gibala má nepravidelnou pracovní dobu - někdy bude pracovat od rána, jindy bude hlídat pořádek po nocích. „Je to proto, aby lidé neměli přesně přehled, kdy tu jsem a kdy ne, abych se mohl vynořit zpoza rohu a překvapit je,“ dodal s úsměvem Gibala.

Strážník Ivan Gibala popisuje svoji práci (zdroj: ČT24)

Řada obcí peníze na vlastního strážníka ve svém rozpočtu nemá, a tak si ho obce chtějí na několik hodin v měsíci půjčit. Plán dolaďují například v Drnovicích, strážník by k nim měl zajíždět ze sousedního Kunštátu. „Naše představa je, že by tady strážník mohl strávit dvacet až třicet hodin měsíčně,“ upřesnil starosta Drnovic Petr Ducháček (TOP 09).

V Jedovnicích na Blanensku zřídili obecní policii už v devadesátých letech, a i když pro rozpočet městyse je to velká zátěž, práci policie si lidé chválí. „Občané si na strážníky zvykli. Například děti vycházející ze školy čekají, že na ně dohlédne strážník,“ potvrdil před časem starosta Jedovnic Jaroslav Šíbl (nez.). Hodně práce mají jedovničtí policisté hlavně v létě - obec je totiž oblíbenou rekreační oblastí, která láká i zloděje.

Za poslední tři roky si nového strážníka v České republice pořídilo 18 měst a obcí. Podle policie je dobře, že obce mají zájem postarat se o svoji bezpečnost samy. „V současné době je policie v souvislosti s početními stavy na dně. Je potřeba říct, že otázka bezpečnosti není jen otázka policie, ale je to i otázka obecních samospráv,“ myslí si ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil. Řada obcí a měst se vlastní policie musela kvůli nedostatku finančních prostředků vzdát.