Policie ukončila vyšetřování podvodů lékařů z Veselí nad Moravou

Hodonín – Po dvou letech ukončili kriminalisté rozsáhlou kauzu podvodů s recepty na léky, do nichž se zapojilo deset lékařů. Muži podle policie způsobili celkovou škodu 1,74 milionu, většinu z této částky má na svědomí jediný lékař. Tomu hrozí až osm let vězení.

Pravost celkem 3 399 receptů kriminalisté prověřovali uplynulé dva roky. „Policisté museli vyslechnout všechny osoby, na které byly recepty vystaveny. Na případu se podílela dvanáctka policistů, kteří během několika měsíců provedli celkem 2500 výslechů,“ uvedl mluvčí policie Petr Zámečník. Všech se ptali na to stejné – jestli byl pacient lékařem skutečně ošetřován, jestli recept na léky dostal a vyzvedl si je v lékárně.

Vyšetřování potvrdilo podezření, že desítka lékařů z pohotovosti ve Veselí nad Moravou vypisovala na recepty nemocnice léky na jména pacientů ze svých evidencí. Šlo především o drahá antibiotika. Léky, jejichž cena se pohybovala od šedesáti korun do pěti tisíc, si pak většinou vyzvedávali v lékárnách sami. „Provedeným šetřením byla vyčíslena celková způsobená škoda, která dosáhla výše 1,74 milionu korun,“ vysvětlil Zámečník.

Největší škodu přesahující 1,3 miliony korun způsobil lékař Martin Smoleja. V jeho případě vyšetřovatel podal návrh na obžalobu u podvodu. Teď pracuje jako anesteziolog v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně a zároveň je i zastupitelem v Lipově na Hodonínsku. K celé kauze se dnes České televizi odmítl vyjádřit.

„Pokud by byl v této trestně-právní oblasti jednoznačný závěr, tak bych řešil otázku setrvání pana doktora v nemocnici,“ uvedl ředitel nemocnice Josef Drbal.

Osm lékařů způsobilo škodu do pěti tisíc korun. Kvůli nízké částce je policie nemůže stíhat pro podvod, případ bude řešit přestupková komise. Poslední lékařka připravila pojišťovny o 270 tisíc korun. „K činu se doznala, s policisty řádně spolupracovala a uhradila způsobenou škodu. Vyšetřovatel se proto rozhodl navrhnout podmíněné zastavení trestního stíhání. Státní zástupce se s tímto návrhem ztotožnil a trestní stíhání proti této osobě zastavil,“ vysvětlil Zámečník.

V kyjovské nemocnici, pod kterou pohotovost ve Veselí nad Moravou spadala, už většina z deseti lékařů nepracuje. Podle ředitele Petra Svobody bude k podobným případům docházet i v budoucnu. „Nedá se zabránit tomu, aby lékař napsal recept na léky v malé hodnotě třeba svému sousedovi večer u kávy,“ myslí si Svoboda.

Na kauzu upozornila pacientka, když našla nesrovnalosti v tzv. kartě života

Kauza vyšla najevo v polovině roku 2011, kdy si pacientka nechala u své pojišťovny udělat výpis z tzv. karty života. Mezi předepsanými léky byly i takové, které nikdy nebrala. Nesrovnalosti proto nahlásila na pojišťovnu, která při kontrole pohotovosti ve Veselí nad Moravou odhalila další falešné recepty.

Do kauzy následně vstoupila i kyjovská nemocnice, která o kontrolu receptů z let 2008 až 2011 požádala i další pojišťovny. Zároveň nemocnice podala trestní oznámení na neznámého pachatele.