Nemocnice zatím neví, jak se vypořádat se zrušením nadstandardů

Brno - Zrušení nadstandardů, o kterém v úterý rozhodl Ústavní soud, postavil jihomoravské nemocnice do nelehké situace. Necelé dva týdny budou nemocnice nadstandardy ještě poskytovat, ale co bude potom, to zatím nikdo není. Variant je několik – pacienti přijdou o možnost vybírat si úplně nebo za nadstandard zaplatí mnohem víc než teď.

Karel Bojanovský trpěl šedým zákalem. V tom, jestli investovat 2 400 korun do kvalitnější umělé čočky, měl jasno hned. „Tyhle už nebude potřeba vyměňovat, zato ty standardní se musí vyměnit po pár dnech,“ vysvětlil pacient, proč se rozhodl zvolit lepší čočky. Podobně jen ve Fakultní nemocnici Brno uvažovalo více než šest set pacientů.

Úterní nález Ústavního soudu ale řádně zamíchal kartami. Už za pár dní pacienti nedostanou příležitost si za nadstandardní materiály připlatit. Co bude dál, zatím neví ani ředitelé nemocnic. Variant toho, jak to bude s nadstandardy vypadat, je několik. „Pacient rozhodně nebude moci zaplatit jenom rozdíl mezi běžnou a nadstandardní čočku, což bylo možné doposud, anebo nezaplatí jen lepší čočku, ale celý zákrok,“ vysvětlila mluvčí FN Brno Anna Mrázová.

Podobná je situace také u odlehčených sáder. Pokud zákonodárci nevrátí nadstandardy do českého zdravotnictví novým zákonem, budou si lidé muset zaplatit za lehčí sádru plnou cenu. Nemocnice by na dražší sádru totiž od pojišťoven pravděpodobně nedostaly ani korunu. Jak nemocnice změní svoje ceníky, budou ředitelé řešit v následujících dnech.

Co bude dál, vymýšlí i ministerstvo zdravotnictví

Po včerejším verdiktu Ústavního soudu, který spolu s nadstandardy zrušil i stokorunový poplatek za den v nemocnici, hledá ministerstvo zdravotnictví cestu, jak o tento finanční příjem nepřijít. S novým rokem by chtělo zavést novelu zákona, která u dětí tuto platbu zruší a u ostatních pacientů ji omezí na 30 dní v roce; člověk by tak za pobyt v nemocnici zaplatil maximálně 3 000 korun za rok. Pokud by se novelu nepodařilo prosadit, budou od Nového roku platby zrušeny zcela.

Resort podle náměstka ministra zdravotnictví Martina Plíška (TOP 09) upraví platby v nemocnici novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ta již nyní počítá se zrušením plateb u osob do 18 let, po včerejším nálezu ÚS do ní přibude i časový strop třiceti dní pro ostatní pacienty. S limitem blízkým třem tisícům, které navrhuje ministr v demisi Leoš Heger, počítá i jeho pravděpodobný nástupce z úřednické vlády Jiřího Rusnoka Martin Holcát – ten hovoří o dvou a půl tisících korun.

Předlohu zákona o veřejném zdravotním pojištění chce ministerstvo představit během srpna, projednat by se ve sněmovně měla ve zrychleném režimu, takže by se změna mohla stihnout; není ovšem jisté, zda za stávajících politických turbulencí bude na konci ledna dolní komora ještě existovat, pokud by se poslanci rozpustili, a zákon by se tak nepodařilo přijmout, budou pacienti od plateb v nemocnici počínaje 1. lednem 2014 zcela osvobozeni.