Intenzivní déšť si vyžádal lidský život. Starší žena se propadla do studny

Jižní Morava/Zlínský kraj - Intenzivní deště, které od pondělí zkrápěly jižní Moravu a Zlínský kraj, jsou na ústupu. Řeky se z koryt sice nevylily, ale kromě materiálních škod si deštivé počasí vyžádalo i jeden lidský život. V Hrádku na Znojemsku se ve studni utopila osmdesátiletá žena poté, co se s ní utrhl podmáčený okraj. Na jiných místech Moravy deště způsobily sesuvy půdy.

Daň nejvyšší si vybrala nepozornost a podmáčená půda v obci Hrádek na Znojemsku. Ve studni se tam utopila osmdesátiletá žena poté, co se s ní utrhla podmáčená hrana. Hlášení o bezvládném těle ve studni dostali znojemští hasiči od souseda utonulé ženy asi v půl páté včera odpoledne. I přes včasný příjezd hasičů a rychlé slanění do studny se ale přivolaným zdravotníkům nepodařilo ženu oživit.

Obyvatelé obcí u moravských řek si ale už mohou oddychnout. Hladiny většiny řek klesají a díky ustávajícímu dešti se už s dalším vzestupem průtoků nepočítá. Dešťová voda se v korytech přesouvá k dolním tokům řek. Na některých místech Svratky, Dyje a Jihlavy zatím platí druhý stupeň povodňové aktivity, podle hydrometeorologů ale k žádnému zhoršení situace v nejbližších dnech nedojde.

Nejvíce škody v posledních dnech nenapáchala voda v řekách. Mnohem více problémů způsobila podmáčená půda. V Miroslavi na Znojemsku se včera po nočních deštích utrhl kus svahu nad rodinným domem a jeho zadní část tak zasypala vodou nasáklá hlína. „V jednu hodinu ráno jsem šla na toaletu a chtěla jsem se podívat, jak ten svah vypadá. Když jsem přišla ke dveřím na dvůr a sáhla na kliku, tak jsem najednou uslyšela hrozný rachot. Utekla jsem zpátky do ložnice,“ popsala událost obyvatelka domu Bohuslava Voldánová. 

Naštěstí se vše obešlo bez zranění, paní Voldánová se ale zatím do svého domu vrátit nemůže. Je totiž proti pádu zabazpečený jen dřevěnými trámy a musí ho ještě zkontrolovat statik. Majitelka i s rodinou proto bydlí u příbuzných. Na dvoře jejich domu mezitím pracuje bagr, který vyváží sesunutou hlínu a suť.

Do podobné situace se včera odpoledne dostala i obyvatelka rodinného domu v Ludíkově na Boskovicku. Kvůli podmáčené půdě se totiž sesunula část štítové zdi. Dům byl postaven z nepálených cihel, a hrozilo tak zřícení celého objektu. Hasiči sice dům zabezpečili dřevěnými trámy, ale majitelka domu musela noc strávit na obecním úřadě.

Statika domu v Ludíkově je natolik narušená, že pravděpodobně jej znalec nechá strhnout. I proto se jeho majitelce včera věnoval psycholog hasičského záchranného sboru, který ženě zajistil ubytování v boskovickém azylové domě.

Déšť poškodil střechu pódia v Kroměříži
Zdroj: MÚ Kroměříž/Pavel Zrna

Déšť způsobil problémy také v Kroměříži. Pod tíhou vody se tam prohnula střecha přenosného jeviště na náměstí. Po intenzivním dešti se konstrukce s plochým plachtovým zastřešením po 22. hodině zcela propadla. „V tu dobu na pódiu nikdo nebyl,“ uvedl mluvčí radnice Pavel Zrna. Radnice za kulturní pódium zaplatila přes tři miliony korun.

Sesuv půdy poničil v brněnské zoo voliéru orlů

Vytrvalé srážky zkomplikovaly život i orlům v brněnské zoo. Sesunutý svah tam poškodil voliéru s orly mořskými. V pletivu tak vzniknl otvor, kterým se ptáci mohli dostat ven. Možnost neplánovaného výletu ale nevyužili. „Naštěstí vznikl otvor v pletivu při spodní části voliéry. Orli nejsou hrabaví ptáci a při zemi se nepohybují. Zůstali proto i po sesuvu v horní části voliéry,“ vysvětlil pro ČTK ředitel zahrady Martin Hovorka.

Orli se tak museli přesunout do náhradních prostor a není vyloučené, že po dobu oprav pro ně brněnská zoo najde dočasné ubytování v jiné zoologické zahradě. Samotné odtěžení zeminy po sesuvu náročné nebude, ale svah nad voliérou se bude muset zpevnit. Náklady na opravu zatím vyčísleny nejsou.

Téma zklidnění řek v UvR (zdroj: ČT24)
Vydáno pod