Další svědci Toflova gangu: Před soudem vypovídali policisté

Brno - Krajský soud v Brně dnes opět projednal případ tzv. Toflova gangu. Skupina napojená na bývalého policistu Michala Tofla se podle obžaloby obohacovala mezi lety 1998 až 2010 vydíráním brněnských podnikatelů. Před soudem dnes vypovídali další klíčoví svědci, tentokrát přímo z řad policistů.

Před brněnským krajským soudem dnes dopoledne stanuli bývalí policejní kolegové obžalovaných a detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, které předvolala obhajoba. Jako první vypovídal nadporučík Evžen Ryšánek, který u policie pracuje od roku 1995. Je bývalým kolegou obžalovaného Stanislava Dobrovolného. Ten čelí obvinění, že dalším členům gangu poskytoval informace z policejních spisů.

Hned čtyři další svědci vypovídali v souvislosti s napadením podnikatele v Dolních Kounicích. Policisté shodně popřeli, že by kdokoliv vyvíjel při vyšetřování nátlak na svědka napadení. Před krajským soudem stanuli také policisté, kteří zpracovávali spis podnikatele Petra Michka. Po nich jej převzal obžalovaný kolega Roman Procházka. I ten měl podle žalobce vynášet informace z policejních materiálů. Jeho kolega Miroslav Palán ale Procházku označil za největšího odborníka z jejich oddělení, který odváděl dobrou práci a vedl tým elitních kriminalistů. Dnešní desítku policejních svědků vystřídají zítra předvolaní zástupci Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Celý proces bude pravděpodobně trvat do konce roku
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Vyšetřování vraždy rozkrylo policejní gang

Na existenci organizované skupiny přišli policisté při vyšetřování vraždy Michala Tofla, který byl zastřelen ze samopalu v červnu roku 2010. Z jeho smrti se před soudem zpovídají dva muži: Radek Sobotka a Tomáš Trkan. Oba při svém posledním výslechu svalovali vinu jeden na druhého. Podnikatel Petr Bezděkovský, který si je měl údajně najmout, aby hlavu gangu zastrašili, se téměř před rokem oběsil v olomoucké vazební věznici.

Při vyšetřování vraždy expolicisty Tofla ale muži zákona narazili na mnohem rozsáhlejší síť policejních vyděračů. Skupina třinácti obžalovaných údajně postupovala následovně: podle žalobce nejprve křivě obvinili některého z movitějších podnikatelů ze závažného hospodářského deliktu. Záhy dostal tento podnikatel nabídku, že mu za úplatek zařídí stažení obvinění. Platby se pohybovaly v rozmezí od 10 tisíc korun až do milionů. Podle kriminalistů si gang vydělal v letech 1998 až 2010 velké peníze. Policie eviduje na třicet případů podobného vydírání.

U soudu dnes vypovídali kriminalisté i kolegové obžalovaných policistů
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Údajní členové Toflova gangu

 

Michal Tofl
Michal Tofl od policie odešel před osmi lety do podnikatelského sektoru. Kandidoval dokonce do poslanecké sněmovny za Stranu práv občanů - Zemanovce. S Milošem Almásym měl tipovat potenciální cíle vydírání. Nájemní vrazi si na něj počkali 14. června 2010 u jeho domu.

Rudolf Setvák
Bývalý šéf brněnského pracoviště policejní inspekce. Zatčen byl 3. srpna 2011 při prvním zatýkání v rámci policejní akce nazvané Asie. Zřejmě je jedním z důležitějších členů gangu, jeho úkolem bylo zametat stopy. Zahlazoval prošetřování případných stížností a ostatní členy gangu informoval o tom, kdo si stěžoval.

Miloš Almásy​
Bývalý člen brněnské hospodářské kriminálky. Zatčen byl také 3. srpna 2011 při prvním zatýkání v rámci policejní akce Asie. Spolu s Toflem podle obžaloby vytipovával oběti vydírání a řídil činnost gangu.

Eduard Slanina
Bývalý policista, působil ve funkci zástupce vedoucího územního odboru policie Brno-venkov. Zatčen byl rovněž 3. srpna 2011. Údajně měl oslovovat podnikatele a naznačovat jim, že za peníze se mohou vyhnout policejní šikaně.

Petr Křipský
Bývalý vyšetřovatel brněnské kriminální policie, zatčen taktéž 3. srpna 2011. Podle obžaloby prodával informace z trestních spisů.

Eduard Polák
Recidivista, zatčen 3. srpna 2011. Pro gang měl hlavně zastrašovat vydírané podnikatele.

Zdeněk Olah
Civilista, který byl zatčen rovněž 3. srpna 2011. Údajně kontaktoval poškozené a zajišťoval, aby si na policejní manipulace nikde nestěžovali.

Lubomír Mokrý
Od roku 2004 byl šéfem brněnské policejní inspekce, poté od policie odešel. Jeho nástupcem ve funkci byl Rudolf Setvák. Zatčen byl 4. října 2011 při druhém zatýkání v rámci policejní akce Asie, obviněn byl ze zneužití pravomoci veřejné osoby, vydírání, přijímání úplatku a z účasti na organizovaném zločinném spolčení. Podle obžaloby to byl on, kdo pochybení spoluobžalovaných policistů zametal „pod koberec“ (stejně jako Rudolf Setvák).

Roman Procházka
Řadový policista oddělení hospodářské kriminality. Ostatním členům gangu měl údajně poskytovat informace ze spisů. Zatčen byl 12. prosince 2011 při třetím zatýkání v rámci policejní akce Asie.

Roman Velecký
Bývalý policista, zatčen taktéž 12. prosince 2011.

Stanislav Dobrovolný
Bývalý policista byl zatčen také 12. prosince 2011. Dalším obžalovaným údajně poskytoval informace ze spisů.

Radoslav Petr
Podnikatel zatčený 12. prosince 2011. Je obviněný ze sedmi trestných činů, mimo jiné ze zločinného spolčení, podvodu, vydírání či pomoci při zneužití pravomoci veřejného činitele.

Dnešní svědky z řad policistů předvolala obhajoba
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Při výpovědi jednoho z vydíraných podnikatelů zazněl také sazebník, kolik si údajně členové gangu účtovali. Podle výpovědi Petra Michka byly částky následující: za zmlácení člověka 100 tisíc korun, 250 tisíc za odložení případu na úrovni města, půl milionu za odložení případu na úrovni kraje a milion korun za nájemnou vraždu. Podle slov podnikatelů jim policisté vyhrožovali fyzickým násilím i únosem dětí. Ačkoliv doposud vypovídaly již desítky svědků, většinou se jednalo o zprostředkované informace. Na vlastní oči uplácení policistů nikdo z podnikatelů neviděl, pouze o něm slyšeli.

Velká část předvolaných svědků z řad podnikatelů byla v minulosti také trestně stíhána, proto obžalovaní policisté tvrdí, že se jedná o pomstu za to, že je předtím z trestné činnosti usvědčili. Rozsáhlý proces bude pravděpodobně pokračovat až do konce roku.

Vydáno pod