Zlínská univerzita staví vědecké centrum pro vývoj umělých hmot

Zlín - Zlín bude mít novou dominantu. Přímo na hlavní třídě při příjezdu do centra vyroste nový univerzitní areál za tři čtvrtě miliardy korun, ve které najde uplatnění až 120 vědců. Chtějí tam vyvíjet a zdokonalovat umělé hmoty.

Zbytečný kolotoč odvolání stavebních firem, které ve výběrovém řízení neuspěly, trval půl druhého roku. „Nebýt těch průtahů, tak jsme tady dnes byli v tmavých oblecích na slavnostním otevření, pánové,“ povzdechl si kvestor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Alexander Černý.

Výsledkem má být moderní Centrum polymerních systémů. „Můžeme přijmout celou řadu světových osobností, přístrojové vybavení by mělo být na maximální světové špičce,“ uvedl rektor univerzity Petr Sáha.

Zlín tak může směle pokračovat ve své vědecké tradici. Už za války tu bádal třeba Otto Wichterle, proslulý vynálezce silonu a kontaktních čoček. Jeho pokračovatelé teď vyvíjejí další umělé hmoty. Například hojivé hydrogely vhodné k léčení popálenin.

„Dále se zaměřujeme i na různé průmyslové vzory, prototypy a podobně, zejména pokud se daří nacházet spolupracující partnery z komerční sféry,“ řekl ředitel budoucího centra Vladimír Pavlínek.

Špičkové přístroje univerzita přiveze ze zahraničí

Stavba budovy je pouze jedním krokem - neméně náročné je podle kvestora centrum přivést k životu. „Objekt musíte naplnit, namontovat přístroje, na které čekáte třeba i půl roku, než je ve Spojených státech vyrobí. A teprve na nich ověřit nějaké věci. Teprve potom bude splněno to, na co dostala univerzita podpisem pana rektora a ministra školství peníze,“ vysvětlil Černý.

Škola staví s rozpočtem přesahujícím tři čtvrtě miliardy korun, peníze získala řevážně z evropských fondů. Zatím je to na první pohled jenom prázdná plocha, po které se prohánějí bagry. Celá stavba má být hotová na podzim příštího roku. V centru bude pracovat na 120 vědců.