Brněnská radnice rozšířila zákaz pití alkoholu v ulicích

Brno - Brněnská radnice rozšířila zákaz pití alkoholu v ulicích města. K doposud zakázaným místům přibylo na 70 dalších. Dokument dnes schválili zastupitelé. Alkohol se nesmí pít ve většině ulic a v parcích městské části Brno-střed. Zákaz nemá směřovat proti obyvatelům města Brna, spíš proti přílišné konzumaci a nevhodnému chování v ulicích, řekl dnes na zasedání zastupitelstva náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Zastupitelé zároveň schválili řadu výjimek, při kterých se alkohol na jinak zakázaných místech pít smí. Patří sem například městské slavnosti, ale i některé akce určené spíše dětem, například kuličkiáda, dětský den nebo Ježibabí slet a čarodějný rej. Proti tomu se na zastupitelstvu postavil Daniel Rychnovský z KDU-ČSL, avšak neuspěl. „Je to proto, aby si například otcové od rodin mohli na takových akcích dát pivo,“ řekl už dříve starosta Brna-středu Libor Šťástka (ODS).

Zákaz pití alkoholu platí na všech veřejných parkovištích v Brně-středu, v podchodu pod hlavním nádražím, na cyklistických stezkách, v parku Koliště, na Moravském náměstí i v Lužánkách. Zejména ve jmenovaných parcích lze v letních dnech vidět skupinky lidí popíjejících alkohol. Nyní za to mohou dostat pokutu.

Kromě Brna-středu se v ostatních městských částech zákaz týká zejména okolí některých obchodů, radnic, škol a dalších míst. Zákaz pití alkoholu platí také v takzvané sociálně vyloučené lokalitě v části Bratislavské ulice, na některých místech Cejlu, v Soudní, Přadlácké, Vranovské a vybraných přilehlých ulicích.