Policisté kontrolovali lodě a posádky na Moravě a Baťově kanále

Uherskohradišťsko - Policisté spolu se zástupci Státní plavební správy kontrolovali lodě a posádky na řece Moravě a Baťově kanále. Zaměřili se na technický stav lodí, oprávnění vůdců lodí i konzumaci alkoholu. Cyklohlídky ověřovaly u rybářů oprávnění chytat ryby i parkování a porušování dalších zákazů v blízkosti vodních toků. Díky těmto preventivním akcím v poslední době ubývá případů, kdy vůdci lodí požívají alkohol. Přesto policisté na dva takové narazili.

Policisté zkontrolovali přes 30 plavidel, 40 lidí a osm aut. Dvěma vůdcům lodí naměřili okolo 0,5 promile alkoholu. Přestupek se bude podle mluvčího policie Aleše Mergentala řešit ve správním řízení, hrozí jim pokuta až 100.000 korun a zákaz až na dva roky.

„S alkoholem se setkáváme naštěstí již jen výjimečně. Za těch pár let, co tyto akce spolu s plavební správou děláme, už neplatí pravidlo, že kapitán musí pít rum,“ poznamenal Mergental. Jeho slova potvrdil také Tomáš Odstrčil ze Státní plavební správy. „Vůdcové si dávají pozor, přestávají pít, loni jsme takhle evidovali jen několik jednotlivců,“ řekl Odstrčil. Posádka lodi bývá podle jeho slov někdy opilá, ale vůdcové se alkoholu stále více vyhýbají.

Policisté tak většinou při akcích narazí na posádky, kterým chybí dokumenty, nebo na technické problémy na lodích. Policisté kontrolovali kotvící i plující lodě, šlo o letos první společnou akci policie a plavební správy, do konce sezony jich bude asi ještě pět. Policie i plavební správa bude provoz na řece i kanále kontrolovat také samostatně.

Mluvčí policie Aleš Mergental (zdroj: ČT24)

Mezi prvními dnes zkontrolovali například manžele Chudobovy z Brněnska, žádné pochybení policisté nezjistili. „V půjčovně mě varovali, že se nesmí pít, ale myslel jsem si, že je to jen strašení,“ podotkl Daniel Chudoba, který si pochvaloval slunečné počasí a podmínky na Baťově kanále.

Policisté mají letos nově k dispozici loď, doposud využívali jen gumové čluny nebo plavidla plavební správy. „Loď několik let sloužila na Novomlýnské nádrži, neměla tak však velké uplatnění a podařilo se ji získat do Zlínského kraje. Díky rozvoji plavby na Baťově kanále zde bude mít dobré využití,“ poznamenal velitel dnešní akce Josef Bartoník.

Hradišťští policisté budou s lodí zajíždět také na území Jihomoravského kraje po Skalici nad Moravou. Loď dokáže podle Bartoníka jet rychlostí až 50 kilometrů v hodině. „Na Moravě a kanále je povolena rychlost jen osm kilometrů za hodinu, na kanále podmínky ani neumožňují jet rychleji,“ poznamenal Bartoník.