Zájem o asistovanou reprodukci roste. Stále více mužů je neplodných

Brno - Osmdesátiletý profesor Ladislav Pilka stál v roce 1982 u narození prvního dítěte ze zkumavky. Průkopník umělého oplodnění nejen u nás, ale i v celém tehdejším východním bloku, stále pomáhá neplodným párům k jejich vysněnému potomkovi. Podle současných odhadů potřebuje s početím pomoci až čtvrtina lidí.

Zájem o asistovanou reprodukci stále roste. Před dvaceti lety byl problém s neplodností v sedmdesáti procentech případů na straně žen a jen u dvaceti procent na straně mužů. Tento trend se ale obrátil. „Nyní přicházejí na kliniku páry, kdy neúspěšná snaha o otěhotnění je v padesáti procentech zapříčiněna problémem na straně muže,“ uvedl aktuální stav ředitel reprodukční kliniky Marek Koudelka.

Světová zdravotnická organizace musela dokonce snížit hranici, kdy je počet spermií u mužů považován za normální. Zatímco norma z roku 1990 určovala za standard čtyřicet milionů spermií na jeden mililitr, o dvacet let později je normou jen patnáct milionů spermií. „Stoupá počet mužů, kteří mají natolik patologický spermiogram, že není možné jejich spermie vůbec pro oplodnění použít,“ komentuje tristní stav mužské plodnosti Koudelka.

Patnáct procent narozených dětí je tzv. ze zkumavky
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Příčin je hned několik. Vliv má znečištěné životní prostředí, prodělané dětské nemoci i nezdravý životní styl. Klíčovou roli totiž hrají stravovací návyky nebo například množství konzumované kávy. Více než tři kávy denně mají podle lékařů negativní vliv na spermiogram. Důležitý je také věk zájemců o početí. Postupně klesá kvalita i množství spermií.

Asistovaná reprodukce na vzestupu

Zájem o umělé oplodnění rapidně narůstá. Zatímco před šesti lety evidovali lékaři 17 682 léčebných cyklů, při nichž se páry snaží otěhotnět, letos je to už 25 601 cyklů. Téměř čtyři tisíce děti ročně se narodí tzv. ze zkumavky. To je patnáct procent všech narozených dětí. Roste také počet klinik, které se problematice věnují. Před deseti lety fungovaly v tuzemsku jen čtyři, nyní je jich desetkrát více.

Zdroj: REPROFIT International

Lékaři apelují, aby se mladí muži okolo pětadvaceti let věku nechali raději preventivně vyšetřit. „Obzvláště ti, kterým vyhovuje sedavé zaměstnání a rozhodně ti, kteří pracují v takových profesích jako IT specialista, úředník, nebo v prostředí, kde hrozí riziko úrazu či je zvýšená toxická zátěž. U těchto profesí může být na místě zmrazení spermií a uchování v kryobance,“ radí Koudelka.

Asistovaná reprodukce
Zdroj: ČT24

Pro páry, které se dlouhodobě o potomka snaží, uspořádaly kliniky reprodukční medicíny společný odborný seminář, který má budoucím rodičům pomoci. „Lidé se mohou nezávazně odborníků zeptat na možnosti, jak problém s neplodností řešit, a lépe se tak celkově zorientovat v této obsáhlé problematice,“ vysvětluje Jana Lunerová z pořadatelské společnosti.

Celodenní seminář v oblasti asistované reprodukce odstartuje v sobotu na brněnském výstavišti v pavilonu P pod názvem For Fertility 2013. Cyklus přednášek odborníků z různých oblastí začíná v 10:00 a končí před 17. hodinou.

Zájem o reprodukční pomoc roste
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Návštěvníci se dozví praktické informace o příčinách neplodnosti nebo o fungování úhrad pojišťovnou. „Každé téma je zpracováno tak, aby mu lidé porozuměli,“ doplnil ředitel zlínské kliniky reprodukční medicíny David Rumpík. Lékařské diskuze doplní také psychologové, kteří neplodným párů poradí, jak stresující úkol zvládnout bez rizika traumatu. Své tipy na semináři představí i specialistka na akupunkturu, jež bývá považována rovněž za účinný nástroj léčby neplodnosti.

Vstupenky na celodenní odborný seminář pro neplodné páry je možné zakoupit na místě za 250 korun.