Hasiči a celníci odčerpali z nádrží v Hrobicích 200 tisíc litrů nelegálního lihu

Hrobice (Zlínsko) - Definitivní konec obřím lihovým nádržím v Hrobicích na Zlínsku - hasiči a celníci dnes dokončili odčerpávání desítek tisíc litrů nelegálního lihu. Z Hrobic okamžitě putoval v obrovských plastových barelech do celního skladu. Dál pokračuje čerpání alkoholu z tajných nádrží v Ostravě a Háji u Duchcova na severu Čech. Všechny tajné bazény se našly v areálech, které využívala firma Morávia-Chem, spojená s lihovým bossem Radkem Březinou.

Až po odčerpání posledních litrů lihu dnes celníci zjistili, kolik ho utajované podzemní bazény v Hrobicích na Zlínsku skutečně obsahovaly. Odhad policistů, že v nádržích je 200 tisíc litrů, se teď skutečně potvrdil.

Celníci hned na místě odebrali z tekutiny vzorky, jejichž rozbor určí obsah etanolu a tedy i výši daňového úniku, k němuž by při prodeji alkoholu došlo.

Líh hasiči a celníci z hrobických nádrží odčerpávali už od konce května. Cisterny odvezly většinu namodralé tekutiny, několik posledních tisíc litrů ale čerpadla vytáhnout nedokázala. „Museli jsme použít nápustě, které byly v nádržích nachystané. Hasiči sehnali koncovky a dnes se podařilo zbytek přečerpat do přepravních kostek o objemu jednoho kubíku,“ uvedl pro ČTK mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj Libor Štěpánek.

NO COMMENT: Hasiči a celníci dokončili přečerpávání nelegálního lihu (zdroj: ČT24)

Líh putoval do celního skladu. Celníci ho buď prodají v dražbě, nebo ho nechají zlikvidovat. Celkový daňový únik policisté předběžně odhadovali nejméně na 285 milionů korun.

Tajné lihové bazény

  • Háj u Duchcova: Šest nádrží (dva metry na výšku a šířku a 28 metrů dlouhé) skrývalo 300 tisíc litrů nelegálního lihu. Policii se podařilo odkrýt sutí zasypané skruže, z každé z nich vedly ocelové dveře k nerezovým výpustím.
  • Hrobice: dvě podzemní nádrže skrývaly 200 tisíc litrů lihu.
  • Ostrava – Mariánské Hory: V osmi propojených nádržích policie zajistila bezmála 221 tisíc litrů nelegálního lihu. Policie musela za pomoci hasičů prolomit pláště cisteren.

Ředitel celní správy Pavel Novotný uvedl, že podle předběžných vzorků se ve dvou případech jedná o čistý etanol (95 %) bez příměsí či nebezpečného množství metanolu. V jednom případě došlo k pokusu líh zdenaturovat.

Policisté dál pátrají po tom, komu důmyslně ukryté bazény v Hrobicích, ale také v Ostravě a v Háji u Duchcova patřily. Hlavní podezřelí jsou dva. Firmě Radka Březiny patří sklad v Háji u Duchcova, kde se našlo 300 tisíc litrů lihu. Radku Březinovi patří i některé pozemky pod areálem v Hrobicích na Zlínsku. Jeho bratru Tomášovi patřil sklad v Ostravě.

Vedení společnosti Morávia-Chem tvrdí, že o skrýši ve vlastních skladech nevědělo. „Všichni byli překvapeni,“ popsal reakce lidí z Morávia-Chem po nalezení podzemních nádrží Roman Velísek z vedení společnosti. Podle něj byly cisterny v Hrobicích pod podlahou jedné z budov, která je užívána jako sklad.