Ryanair přepravil v Brně miliontou cestující

Brno – Nízkonákladový dopravce Ryanair odbavil na brněnském letišti od roku 2005, kdy odsud první letadlo vzlétlo do Londýna, už milion cestujících. Jubilejní pasažérkou společnosti se stala žena z Vyškova. Ryanairu se v Brně daří a i jihomoravské metropoli jeho přítomnost svědčí. Mladí Britové sem míří především za zábavou a levným alkoholem - jejich takzvané stag nights jsou v mnoha evropských městech proslulé.

Z Brna Ryanair pravidelně létá do Londýna a Milána, ročně přepraví 140 tisíc pasažérů. Miliontou odbavenou cestující se stala Věra Ryšánková z Vyškova. S gratulací a se dvěma letenkami jako dárkem ji překvapili hned po příletu z Londýna, kde strávila prodloužený víkend. „Byli jsme v Londýně na nákupech a prohlédnout si památky. S Ryanairem jsem letěla poprvé a hned mě čekalo takové překvapení. Když už jsme Londýn viděli, letenky asi použijeme na výlet do Milána,“ prozradila jubilejní pasažérka.

Spolupráce s Ryanairem si vedení brněnského letiště cení. „Linka do Londýna nastartovala novodobou éru brněnského letiště v tom smyslu, že se rozjela pravidelná doprava. Prokázalo se to, co jsme věděli, ale o čem jsme dopravce dlouho nedokázali přesvědčit - tedy že Brno má potenciál pro leteckou přepravu,“ řekl ředitel brněnského letiště Tomáš Plaček.

Přibližně šedesát procent cestujících na lince Brno - Londýn tvoří Češi, zbytek potom Britové a další cizinci. „S Ryanairem létají lidé, kteří pracují v Londýně třeba jako au-pair, ale i byznysmani, pro které je nejdůležitější dostat se rychle na místo obchodního jednání,“ řekl Plaček.

Ryanair odbavil v Brně už milion cestujících
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Ryanair zároveň slaví to, že v Česku odbavil už 1,5 milionu pasažérů. Cestujícím nabízí jako symbolické poděkování až do čtvrteční půlnoci letenky za 595 korun. „Obecně jsme se na Českou republiku zaměřili. Minulý týden jsme dokonce otevřeli novou linku mezi londýnským letištěm Stansted a Ostravou. Záleží nám samozřejmě i na Brnu. Hledáme nové příležitosti,“ uvedla ředitelka prodeje a marketingu pro Českou republiku Jana Skornicka. Zda by Ryanair mohl rozšířit počet destinací, do kterých pravidelně létá, zatím nechtěla prozradit.

Ryanair působí na českém trhu od roku 2005. Pravidelné lety vypravuje z letišť v Brně a Ostravě. Do roku 2009 létal také z Prahy, pak ale tyto linky zrušil. V Brně dnes nízkonákladová společnost odbavila miliontého cestujícího, celkem přepravila už více než 1,5 milionu lidí. Celkem společnost na 1 600 linkách v 29 zemích ročně přepraví 81,5 milionu lidí.

Londýnská linka Ryanairu nepřímo podpořila zaměstnání až 140 lidí

Desítky taxikářů, pokojských a dalších pracovníků v cestovním ruchu našly v Brně práci díky tomu, že sem několikrát do týdne přílétají letadla plná turistů. Podle průzkumů mezinárodní organizace Airports Council International může provoz Ryanairu nepřímo podpořit až 140 pracovních míst.

Brno patří do klubu měst, do nichž se létá za víkendovou zábavou

Už před třemi lety vychválil britský list The Guardian Brno do nebes. Deník jihomoravskou metropoli představil jako přátelské místo s levným, ale dobrým jídlem a pitím. Britové sem míří rádi - Brno patří mezi několik evropských měst, kam mladí Evropané létají o víkendech za zábavou. Divoké noční tahy, anglicky stag nights, už jsou proslulé.

„Většina z těch, kteří k nám přijíždí, tady zapíjí svobodu s někým, kdo se má brzy oženit. Prohlašují, že když si tady dají dvacet piv, tak i s cestou do České republiky už je to vyjde levněji než ve Velké Británii,“ potvrdil provozovatel hotelu Amphone Jiří Hotový.

Provozovatel hotelu Amphone Jiří Hotový o britských turistech (zdroj: ČT24)

„Zákazníkům nabízíme prohlídku pivovaru, jsme schopní jim připravit narozeninové oslavy nebo rozlučky se svobodou. Můžu potvrdit, že Britové sem jezdí především za pivem,“ řekla Renata Česalová z Hotelu a Pivovaru Pegas. Specializované agentury nabízí mladým cizincům pobyty šité na míru - vedle návštěv barů a hospod, balíčky obsahují třeba i jízdu na motokárách nebo paintball.

Brity, stejně jako ostatní zahraniční turisty, ale zajímají i jihomoravské památky. Nejčastěji míří do brněnské vily Tugendhat, Lednicko-valtického areálu nebo Moravského krasu. „Anglicky mluvící turisté jsou stále stoupající početní skupina. Nejenom v Brně, ale v celém regionu,“ uvedla ředitelka jihomoravské Centrály cestovního ruchu Zuzana Vojtová.

Význam brněnského letiště tématem UvR (zdroj: ČT24)